Vučević: Pokušaji diverzije komunalnog sistema u Novom Sadu i hakerski napadi na Vodovod 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je prethodnih dana bilo pokušaja “diverzija” vodosnabdevanja u gradu.

Vučević je rekao da je potrošnja vode ovih dana u Novom Sadu enormno povećana, da je vodosnabdevanje „gotovo na ivici izdržljivosti i da su se dešavale diverzije vodosnabdevanja, preneo je portal 021.

„Neko je više puta pokušao da prekine elektrokablove crpne stanice. O tome su obavešteni Bezbednosno-informativna agencija i policija“, rekao je on.

Dodao je i da su prethodnih dana bila i dva hakerska napada na Javno komunalno preduzeće Vodovod koje su uspeli da spreče.

Izrazio je nadu da će nadležn pronaći počinioce koji su uništavali kablove, zbog kojih je, kako je rekao, Novi Sad praktično mogao da ostane bez vode.

U Vodovodu su kazali da su „nn lica“ napala sistem sa namerom narušavanja kontinuiteta rada, a ne radi imovinske koristi,

Naveli su da su u pitanju crpne stanice koje su deo kanalizacionog sistema.

Ukazali su da „crpne stanice imaju zadatak da otpadnu vodu podižu na viši nivo, te da ista prirodnim putem otiče do recipijenta“

“ Zaustavljanje jedne crpne stanice na određeni vremenski period (od nekoliko sati) u početku znači da stanovnici Novog Sada i prigradskih naselja ne bi mogli da koriste kanalizaciju u svojim stambenim jedinicama (kuvanje ručka, kupanje, toalet…), a ako bi se crpna stanica blokirala na duži vremenski period, to bi moglo da izazove i ekološku katastrofu“, naveli su u tom preduzeću.

Dodali su da su već duže vreme na delu i hakerski napadi na komunikacijske sisteme unutar preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari