Vučić nema poverenja u policiju 1Foto: FoNet

Nije sporno što predsednik Srbije želi da ga čuvaju pripadnici Vojske Srbije, ali čin rasformiranja jedinice MUP-a Srbije koja je brinula o bezbednosti bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, nedvosmisleno ukazuje na to da Aleksandar Vučić nema poverenja u policiju.

Taj animozitet nije od juče, a kulminirao je na Paradi ponosa pre tri godine kada je njegov brat pretučen – kaže za Danas predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović. On dodaje da je policija tada radila svoj posao, a optužena je za prekomernu upotrebu sile.

Na pitanje zbog čega, prema njegovom mišljenju, predsednik nema poverenja u policiju i čak gaji animozitet prema njoj, naš sagovornik kaže da je to zbog različitih događanja u prošlosti, ali i novijih, o čemu je javnost obaveštena putem medija.

– Ako je neki političar viđen sa vođom navijača kako sedi i razgovara, ako se vođe navijača štite iako imaju kriminalne dosijee, ako se na uviđaj prilikom ubistva nekog od njih sjati ceo državni vrh, jasno vam je zašto se gaji animozitet prema policiji koja takve pojave treba da spreči – ukazuje Mijailović. Naš sagovornik dodaje da onaj koji ima porive za takvim kontaktima i odnosima ne može da gaji ljubav prema policiji.

MUP Srbije ocenio je kao netačne i potpuno zlonamerne tvrdnje Policijskog sindikata Srbije da predsednik ima više poverenja u vojsku nego u policiju. U MUP-u su istakli da Aleksandra Vučića od kada je bio ministar odbrane, ali i premijer, obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije.

Za razliku od predsednika Srbije, koga, prema zakonu, mogu da štite pripadnici bilo koje bezbednosne strukture, premijera i članove vlade čuvaju pripadnici MUP-a. Međutim, u vreme dok je bio premijer, Aleksandra Vučića je i tada, suprotno zakonu, štitila elitna jedinica Vojske Srbije – Kobre. One se brinu o bezbednosti Vučića još od kada je došao na vlast 2012. godine, što ukazuje da ni tada nije imao poverenja u policiju. Kobre su došle u žižu javnosti tokom incidenta na Paradi ponosa 2014, kada je pretučen Andrej Vučić. Tadašnji zaštitnik građana Saša Janković postavio je pitanje u kom svojstvu su pripadnici Kobri bili u društvu brata tadašnjeg premijera, ali ni on, ni javnost, nikada nisu dobili odgovor na to pitanje.

Ovi specijalci zaduženi su za bezbednost ministra odbrane, načelnika Generalštaba VS, guvernera narodne banke Srbije i pojedinih gostiju iz inostranstva. Predsednik Srbije, kao vrhovni komandant VS, takođe može da ih odabere kao svoje obezbeđenje, što su svi predsednici do sada i činili, sem Tomislava Nikolića. Kobre su čuvale Borisa Tadića, kao i Vojislava Koštunicu kada je bio na funkciji predsednika SR Jugoslavije, dok je na funkciji premijera imao telohranitelja iz MUP-a Srbije.

Kao razlog zbog kojeg nije odabrao ovu elitnu jedinicu da brine o njegovoj bezbednosti dok je bio na čelu države, Tomislav Nikolić je naveo da njega treba da čuvaju oni koji brinu o bezbednosti svih građana – policajci, pa je umesto Kobri izabrao pripadnike MUP-a. Ukoliko postoji procena da je nekom ministru dodatno ugrožena bezbednost, mogu se angažovati i pripadnici vojske, tako da su bivšu ministarku pravde Snežanu Malović umesto policije takođe čuvale Kobre.

Zakon

Predsednika Republike i članove njegovog domaćinstva obezbeđuju policija, Vojska Srbije i drugi organi u skladu s potrebama predsednika Republike i propisom koji donosi Vlada. Propisom koji donosi Vlada mogu da se odrede i druga lica koja imaju pravo na isto obezbeđenje kao predsednik Republike.

Vučić: Ne treba mi zaštita

Majdanpek – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Majdanpeku da se ne boji pretnji koje su izrečene na njegov račun i da mu nije potrebna ni zaštita, a nadležnim organima je zamerio što ne reaguju i zatražio „da ga ne štite“. „Ti koji prete ubistvima i uriniranjem po grobu pa se onda prave gde smo to (rekli), pa kad smo (rekli)… Da je to neko rekao za nekog od njih. Tužilaštvo bi do sada pola države pohapsilo, ali kada sam u pitanju ja – to je izgleda dozvoljeno, prirodno i normalno. Neću da vršim nikakav pritisak. Ko Boga ih molim, samo nemojte mene da štitite“, rekao je on novinarima. Podsetimo, glumac Sergej Trifunović, reagujući što niko neće odgovarati za smrt dečaka Alekse Jankovića, koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja, pre više od mesec dana na Tviteru je napisao: „O kom, bre, ti BDP-u pričaš. O kom privrednom rastu i kojoj borbi protiv kriminala? Pišaću na vaše grobove.“ Poslednja rečenica tvita je, kako je Trifunović objasnio za Danas, parafraza naslova romana „Pljuvaću po vašim grobovima“ francuskog pisca Borisa Vijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.