Vučić: Ruska oklopno - izviđačka vozila su "pala sa neba" 1Foto: Budućnost Srbije/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Nišu da aktuelno naoružavanje vojske predstavlja potvrdu spremnosti Srbije da sačuva svoj suverenitet, kao i da je ono „preventivno delovanje“ prema svakome ko bi imao nameru da taj suverenitet ugrozi.

– Ovo je potvrda naše spremnosti da očuvamo suverenitet naše zemlje i preventivno delujemo prema svakom ko bi da ga eventualno ugrozi. Nemamo nikakve osvajačke planove prema bilo kome, već želimo samo da na najbolji način zaštitimo našu zemlju- rekao je Vučić na „prikazu naoružanja i vojne opreme“ u kasarni „Mija Stanimitrović“, na kojem je predstavljeno deset izviđačkih oklopnih vozila „BRDM“ koje je Ruska Federacija (RF) poklonila Srbiji.

Na pitanje novinara kako su ova oklopno- izviđačka vozila ušla u Srbiju kada su Rumunija i Bugarska, kao članice EU, odbile da dozvole transport preko njihove teritorije, Vučić nije želeo da odgovori. Prilikom obilaska učesnika „prikaza“ on je kazao da su ta vozila „nekako došla“ i „pala sa neba“, a na konferenciji za novinare dodao da prilikom njihovog dolaska u Srbiju, kako je rekao, nisu prekršeni propisi.

– Ne bih da govorim o tome, ali hoću da kažem da su poštovane norme međunarodnog prava, ugovori između Rusije i Srbije i zakoni. A kako su oni ušli- to je naša stvar – rekao je on.

Izražavajući veliku zahvalnost „bratskoj“ Ruskoj Federaciji, predsedniku Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu, Vučić je kazao da nisu tačne tvrdnje u javnosti da je RF poklonila Srbiji stare tenkove proizvedene 1962. godine, navodeći da je reč o „gotovo potpuno novim tenkovima“, koje je RF pravila „za sebe i za najteže uslove“, a pre isporuke Srbiji ih sama modernizovala. On je kazao da će ovi tenkovi „dramatično povećati“ manevarsku sposobnost, vatrenu moć i borbenu gotovost srpske vojske.

Predsednik Srbije je najavio da će do kraja godine stići još jedna donacija vojne opreme Ruske Federacije Srbiji, ali i deset tenkova, četiri helikoptera „mi 35“, a nešto kasnije i tri helikoptera „mi 17“, koje je Srbija kupila. On je kazao da su mu vojnici i policajci kazali da, kako je rekao, niko od njih neće da uđe u stare helikoptere i tenkove, već da „svi žele da koriste ove nove, za koje nisu verovali da će ih u svom radnom veku dočekati“.

Vučić, koji je sve vreme „prikaza“ predstavljan kao vrhovni komandat Vojske Srbije- iako Ustav Srbije ne poznaje formulaciju „vrhovni“ već propisuje da predsednik Srbije „u skladu sa zakonom komanduje vojskom“, najavio je da će do kraja godine, „najverovatnije u novembru u decembru“, plate pripadnika Vojske Srbije „biti povećane za najmanje 10 odsto“, a da se nada da će one značajno rasti i sledeće godine.

https://www.instagram.com/p/B0fpxwkITAA/?utm_source=ig_web_copy_link

Prema njegovoj oceni, plate pripadnika Specijalne brigade VS, koja obuhvata 72. specijalnu i 63. padobransku brigadu, kao i manje delove 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“, trebalo da se izjednače sa primanjima pripadnika Žandarmerije, čemu će ovakva povećanja doprineti.

Vučić je ministru odbrane Aleksandru Vulinu, načelniku Generalštaba VS generalu Milanu Mojsiloviću i komandantu Kopnene vojske generalu Milosavu Simoviću tokom obilaska učesnika vojnog prikaza „izdavao uputstva“ vezana za dalje poboljšanje uslova rada pripadnika vojske. On im je između ostalog kazao da pripadnicima Specijalne jedinice VS “treba dati sve što im je potrebno od opreme”, a da Vojno- tehnički institut treba “finansijski ojačati”. Pripadnicima VS treba kupiti nove uniforme i čizme „i kada im se to jednom da ne treba im posle oduzimati“, treba podržati „’Jumko’ koji šije te uniforme“, a pripadnicima VS „treba dozvoliti da unforme sami dizajniraju“.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko se zahvalio Vučiću na “ozbiljnoj spremnosti” za razvoj saradnje Srbije i RF, koja podrazumeva i unapređenje vojno- tehničke saradnje. On je kazao da RF, a i njen predsednik Putin, smatraju da jačanje vojnih snaga svake zemlje, pa i Srbije, predstavlja “neophodni deo zaštite njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”.

Premijerka i ministar Popović će rešiti problem

Predsednik Srbije je rekao da veruje da će premijerka Ana Brnabić i ministar bez portfelja Nenad Popović, koji je nedavno ocenio da je „briselski sporazum mrtav“ i da “evropskih integracija više nema”, u razgovoru rešiti problem i da će „sve biti u redu“.

Nije na Popoviću da ocenjuje da je Briselski sporazum mrtav, osim ako to radi kao predsednik svoje stranke, mada bi i onda trebalo da se konsultuje sa ostalim strankama u vlasti. Ipak, ne mislim da je on imao bilo kakvu zlu nameru. Uvek podržavam Anu Brnabić, ali verujem da ova situacija može da se reši razgovorom i da sve bude u redu- rekao je Vučić.

On „nije želeo da komentariše“ tvrdnje u tablodu „Srpski telegraf“ da je Vuk Jeremić, aktuelni predsednik Narodne stranke, “još 2005. godine tražio od Rusije da prizna Kosovo i Metohiju“, ali je ipak kazao da za vreme mandata prethodne vlasti u vezi sa Kosovom “nije urađeno ništa ili je urađeno u korist svoje štete“. On je poručio novinarima da „sačekaju da vide kome će Albanci sledeće godine praviti spomenik“, poručujući da spomenik neće biti podignut njemu.

Vučić je kazao da ga „vrištanje i kreštanje“, „protesti“ ili “postavljanje rokova” od strane nekih predstavnika opozicije „nasmeje na pet minuta“, ali da posle toga „opet mora da se posveti ozbiljnim poslovima zarad budućnosti Srbije“.

Za kritičare popucalog novoig asfalta na Koridoru 10 kroz Grdelicu, rekonstrukcije beogradskog Trga republike ili plaćanja penala od strane države zbog kašnjenja izvođenja radova na Kliničkom centru Niš on je kazao da su ljudi „koji i u najboljim vestima traže loše vesti“. On ih je pozvao da se “odluče da li žele da se u Srbiji gradi ili da se ništa ne radi“.

Vučić od pisanju Danasa o rastu BDP-a: To su oni što najpre nešto kritikuju, a posle im je to „super“

Na novinarsko pitanje da prokomentariše pisanje Danasa da ovogodišnji rast bruto društvenog proizvoda od 3,5 odsto nije dovoljan, Aleksandar Vučić je kazao da “to govore oni koji, recimo, najpre kritikuju rekonstrukciju Trga Republike, a posle im je ona super”.

– Rast BDP-a od 3,5 odsto je vrlo pristojan rast. Imali smo problema sa proizvodnjom u „Fijatu“, pa rekonstrukciju Rafinerije nafte Pančevo, ali nam poljoprivreda, građevinarstvo i druge oblasti dobro idu – kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari