Vučić: Sud promenio praksu da bi osudio Stanišića i Simatovića 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas komentarišući presudu Haškog suda čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, da je taj sud promenio praksu kako bi ih osudio i da je to „slika i prilika delovanja tribunala“.

Haški sud prvostepeno je juče osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine u Bosni i Hercegovini.

Na konferecniji za novinare u kompleksu „Beograd na vodi“, Vučić je rekao da je sud u Hagu u predmetima „Gotovina“ i „Markač“ promenio praksu u suđenu, da bi tu praksu poništio kada je reč o suđenju Stanišiću i Simatoviću i osudio ih.

„Mi sve to treba da razumemo, šta je bila namera i shvatimo poruku koju su poslali. Da razumemo da moramo da čuvamo mir i stabilnost. Ali, osveta koja je sprovedena nad srpskim narodom i državom bila je takva da ne mogu da je razumem“, istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija mora da ide uzdignute glave, da štiti nacionalne i državne interese, „da bude deo Evrope i sveta“.

Komentarišući navode da je vojna vežba „Munjeviti udar 2021“ održana zbog trgovaca oružjem, Vučić je to negirao i naveo da je upotrebljavano oružje domaće proizvodnje i ono koje je kupljeno od Rusije.

„Ti napadi dolaze od onih koji su želeli uništenje srpske vojske pre nekoliko godina. Ja se radujem našoj Vojsci i zato su naši pogledi različiti u tom smeru“, rekao je on.

Govoreći o navodima da nije uputio saučešće porodici pripadnika Vojske Srbije koji je preminuo tokom te vojne vežbe, Vučić je rekao da je to notorna laž.

„Ako nisam mogao da pomognem više i da učinim više, ljudskost nalaže da pošaljete saučešće. To sam učinio, razumem da su to teške stvari, a onoliko koliko možemo da učinimo je da iskažemo saučešće porodicima onih koji su stradali vršeći dužnost“, naglasio je Vučić.

Komentarišući fotografije lošeg uslova boravka dece ometene u razvoju u domovima, Vučić je rekao da su to slike iz perioda 2012. godine, odnosno iz vremena kada su zemljom upravljali „Dragan Đilas, Marinika Tepić i Vuk Jeremić“.

„A ako se te slike nisu popravile u međuvremenu, onda je to na sramotu nadležnog ministarstva. Ja imam uveravanja da to nije tako. I lično ću se potruditi da posetim te domove da vidim u kakvom stanju ta deca žive i da li je to tako“, rekao je on.

Vučić je dodao da je, povodom istrage ubistva Olivera Ivanovića, razočaran prištinskim organima i mnogima iz međunarodne zajednice koji Beogradu još nisu dostavili snimke i podatke o tom slučaju.

„Naše službe rade revnosno na tom slučaju i nastaviće da rade“, rekao je on, komentarišući izjavu nevenčane Ivanovićeve supruge Milene Popović koja nije želela da prisustvuje sednici parlamenta o Kosovu jer je u zgradi sedeo i Milan Radoičić, kojeg je kosovsko pravosuđe dovodilo u vezu sa ubistvom njenog supruga.

On je dodao da je godinama slušao kako je posredno uključen u ubistvo Ivanovića i kako je skrivao neke činjenice oko smrti Vladimira Cvijana ali da su to „najgore ludosti i teorije zavere“.

Ja sam zamolio Pilju da ukloni objavu u kojoj novinare naziva izdajicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zamolio poslanicu Srpske napredne stranke (SNS) Biljanu Pantić Pilju da sa društvenih mreža ukloni svoju objavu u kojoj novinare portala nova.rs naziva „domaćim izdajicima“ i „stranim plaćenicima“.

„Lično sam je zamolio da tu objavu skloni zato što smo mi ti koji smo s pravom napadali one koji su spaljavali knjigu (zamenika gradonačelnika Beograda Gorana) Vesića, dobru knjigu“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u kompleksu „Beograd na vodi“.

Vučić je pozvao poslanicu svoje stranke da vodi računa kada govori o ljudima koji drugačije misle, kako je objasnio „zato što rade za tajkune ili bilo kog drugog razloga“.

„Molim ljude najveće stranke u Srbiji – govoriti loše o novinama nije isto kao spaljivati knjigu, ali ne smeju da vređaju novinare, spaljuju i seku. Ne smemo da budemo isti kao oni koju su razorili Srbiju“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas završnim radovima na konstrukciji poslednjeg sprata Kule Beograd, u okviru projekta Beograd na vodi, i izjavio da oseća veliki ponos zbog toga što je bio jedan od retkih koji su verovali u taj projekat i bio spreman da ga podrži.

Građani mogu da očekuju povećanje plata, deficit Srbije 70 milijardi dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da građani mogu da očekuju povećanje plata i penzija ukoliko se nastavi trenutna stopa ekonomskog rasta Srbije.

Na konferenciji za novinare u kompleksu „Beograd na vodi“, Vučić je rekao da je sinoć dobio podatke prema kojima deficit Srbije u prvih šest meseci ove godine nije 190 milijardi dinara, već 70 milijardi.

Vučić je rekao da nije zadovoljan što neki ministri, koje je molio, nisu spremili projekte kako bi potrošili novac.

„Molio sam ministre u aprilu da potroše pare, ne za sebe već na projekte. To znači da nisu spremili projekte i ovo pokazuje da mnogi projekti nisu bili dobro pripremljeni“, rekao je on.

Vučić je obrazložio da plansko trošenje novca podstiče rast privrede Srbije.

„Pre nego što odu na brčkanje i kupanje, molim ih da provere i potroše 700 miliona koje nismo potrošili“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da javni dug neće premašiti 60 odsto BDP-a, kao što je i ranije obećao.

„To su stvarno dobre vesti, toga ne bi bilo bez rasta u građevinarstvu, bez veliki snova. Taj naš maksimum koji imam u visini plata i penzija da uvećavamo. Jednu zemlju Evropske unije ćemo prestići po primanjima do kraja godine“, naglasio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u skladu sa međunarodnim pravom i svojim interesima odlučiti kada će i da li će izmestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari