Vučić vratio u Skupštinu Zakon o eksproprijaciji, Vlada ga povlači iz procedure 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Na istoj sednici, vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu vlade ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude deo organa za sprovođenje referenduma. Takođe, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Da podsetimo, juče je najavljeno da će se predsednik Srbije obratiti javnosti večeras u 18 časova u Palati Srbija, povodom aktuelnih protesta i kompanije Rio Tinto.

Kako navodi „Nova“ u današnjem izdanju, dokumenta Vlade Srbije do kojih je došao taj list demantuju predsednika države i pokazuju da je aktuelna vlast i te kako izlazila u susret ovoj multinacionalnoj kompaniji, kao i da je „Rio Tintu“ odobreno sve „da bi otvorio rudnik u martu 2022. godine“.

Advokat Božo Prelević izjavio je danas da predsednik države nije ovlašćen da odlučuje o tome da li će policija biti na ekološkim protestima koji se održavaju subotom, jer je to odluka koja je u ingerenciji Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Uprave za javni red i mir.

Vučić je juče izjavio da je na subotnjim protestima u celoj Srbiji učestvovala 31.000 ljudi, od čega je u Beogradu bilo 8.000, najviše kod Centra Sava – 4.190.

To su veliki brojevi. Zabrinut sam, jer to ne mogu biti samo partijski funkcioneri, kako pokušavaju da mi govore moji saradnici. To su ljudi koji su zabrinuti, rekao je Vučić novinarima posle obilaska gradilišta „Beograda na vodi“, i istakao da je važno da se vlast obrati tim građanima, koji „veruju da postoji neki problem“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.