Sagovornici Danasa: Vučiću bolje da se narod bavi izjavom o NATO lovcu nego da je Srbija ponovo glasala protiv Rusije u UN 1Foto: Beta/AIR SERBIA/MO

Sagovornici Danasa različito komentarišu to što je jedan NATO borbeni avion u ruskom vazdušnom prostoru pratio let Er Srbije nedaleko od ruske granice sa Letonijom.

Sreto Malinović, general u penziji, kaže da je uočen je jedan avion, ali da pretpostavlja da ih je bilo dva na zadatku kontrole vazdušnog prostora i eventualno identifikacije, u ovom slučaju, našeg vazduhoplova bez agresivnih manevara.

„Da li su pri tome slučajno ili namerno povredili ruski vazdušni prostor u senci naše letelice možemo nagađati, ali su time ugrozili bezbednost letelice i putnika. To svakako zahteva objašnjenje od aktera događaja, što su naši državni organi i zatražili“, ukazuje Malinović.

Nemanja Šarović, predsednik Pokreta Ljubav, vera, nada, navodi da Vučić živi od dizanja panike i spinova.

„Bolje mu je da se narod bavi njegovom izjavom da je NATO lovac pratio avion Er Srbija nego činjenicom da je Srbija ponovo glasala protiv Rusije u UN. Slična izjava je i „Šta ćemo ako benzin ode na 450 dinara“? Kad umesto na 450 ode samo na 300, to će biti njegov istorijski uspeh umesto poraza“, napominje Šarović.

Bojan Pajtić, bivši predsednik DS i profesor prava, kaže da je očigledno da je atmosfera Hladnog rata zavladala u odnosima NATO i Rusije.

„Ne mogu decidno da tvrdim da je borbeni avion pratio let Er Srbije da bi bila poslata poruka ovoj kompaniji, kao jednom od retkih evropskih operatera koji lete u Rusiju, ali jedno je izvesno – razlika između putničkih i borbenih aviona je očigledna i sigurno nije bilo zabune o civilnoj prirodi konkretnog leta. Međutim, jasno je da mnogi zapadni biznismeni, budući da ne mogu da iz svojih zemalja putuju u Moskvu – čine to iz Srbije, političke i bezbednosne strukture EU i NATO doživljavaju kao svojevrsno izigravanje sankcija. Sigurno je da će na Srbiju biti vršeni dalji pritisci da prilagodi svoju spoljnu politiku evropskoj i da uvede sankcije Rusiji“, ocenjuje Pajtić.

Zoran Vuletić, predsednik GDF, objašnjava da je to dokaz u kakvom je Srbija ćorsokaku i političkom raskoraku sa razvijenim delom sveta.

„Tek reizabran predsednik Vučić se suočava sa epilogom Šešeljeve i Miloševićeve politike koju i dalje na perfidan način podržava jer je u istom intervjuu rekao da i dalje misli da Milošević nije ništa kriv za ratove 90-ih. Laži o devedesetim godinama, kada smo doživeli potpuni poraz na svim poljima uz uništavanje suseda, nam ne dozvoljavaju da uhvatimo korak sa zapadnim svetom. Dokle god ne budemo napravili potpuni zaokret i ne pogledamo istini u oči, imaćemo podozrenje Zapada, pratnju NATO lovaca i patetično/plačna objašnjavanja zašto nam se to događa“, ističe Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari