Aleksandar VulinFoto: FoNet/MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je protest koji je danas, na Dan državnosti, organizovan ispred Palate Srbija (protiv ekspolatacije litijuma u Srbiji), koštalo budžet MUP-a oko 330.000 evra, prenelo je ministarstvo.

Vulin je za TV Pink kazao da su se učesnici protesta „navodno okupili zbog neke ekologije i jedino o čemu reč nisu progovorili bila je ekologija“.

Prema njegovim rečima, nekoliko stotina ljudi se okupilo da bi sprečilo da „zaslužena priznanja“ budu uručena onima koji su ih dobili.

On je rekao da bi policija današnji protest po pravilima službe i zakonu „rešila sa nekoliko marica“, ali da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne sme biti policijske intervencije.

„Predsednik Aleksandar Vučić i ja imali smo sastanak pre ovoga i on se, pored drugih bezbednosnih pitanja, osvrnuo i na ovo i rekao mi – ne smete da upotrebite silu na bilo koji način, budite strpljivi, tolerantni“, rekao je Vulin.

Dodao je da je Vučić naredio da pripadnici MUP-a pokažu maksimalno strpljenje i popustljivost, što su uradili i „izašli bez opreme za razbijanje demonstracija, samo u uniformama, bez naoružanja“.

„Samo smo bili tu da im ne dozvolimo da uđu u Palatu“, rekao je Vulin.

Ekološki aktivisti u znak protesta zbog najavljene eksploatacije litijuma i bora u Srbiji blokirali su nekoliko sati Palatu Srbija na Novom Beogradu, u kojoj je predsednik države Aleksandar Vučić uručivao priznanja povodom Dana državnosti.

Da podsetimo, ispred Palate Srbija, gde je u toku protest ekoloških aktivista, dogodio se incident nešto oko 13 časova kada je automobil udario i dvadesetak metara nosio mladića.

Takođe, dogodio se još jedan incident kad je jedan vozač kolima pokušao da prođe kroz masu, gurajući ljude.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari