Vulin: Veliko interesovanje za proizvode srpske namenske industrije 1Sajam u Abu Dabiju Foto: MOD

Svi koji su značajni u odbrambenoj industriji sveta, pogotovo iz oblasti kopnene vojske, danas su u Abu Dabiju i imaju prilike da vide šta to Srbija ima da ponudi. „Jugoimport SDPR“, kao preduzeće koje okuplja čitavu odbrambenu industriju Srbije i koje je često predstavlja u svetu, danas je na Sajmu u Abu Dabiju pokazalo šta Srbija ima da ponudi svetu, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On, na poziv potpredsednika i premijera UAE šeika Muhameda Bin Rašeda Al Maktuma boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji u okviru koje je posetio i Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „IDEX 2019“.

kako prenosi pres služba Ministarstva odbrane, Vulin je istakao da ono što već sada nailazi na veliko interesovanje stranih kupaca jeste raketni sistem „ralas“, naše bespilotne letelice, naš bespilotni helikopter i naravno već tradicionalno dobro poznati proizvodi – Nora B52 kalibra 155mm, razne vrste municije, pa i pametne municije koju sada po prvi put predstavljamo. 

„Odbrambena industrija Srbije je u 2018. godini ostvarila zaradu i izvoz uvećanu za 13, 9 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Odbrambena industrija će nastaviti da se razvija baš kao što će i država nastaviti da ulaže u nju. Ono što je započeo tada predsednik Vlade Aleksandar Vučić mi ćemo danas nastaviti i zahvaljujući upravo reformama koje je on sproveo danas imamo dovoljno novca da uložimo u odbrambenu industriju i pokažemo celom svetu čime se mi to ponosimo“, izjavio je ministar.

Među više od 1.300 izlagača iz više od 60 zemalja, na Međunarodnom sajmu naoružanja „IDEX 2019“ u Abu Dabiju, “Jugoimport SDPR” nastupa kao integrator srpske odbrambene industrije, prikazujući sva nova i klasična dostignuća naše odbrambene industrije na jednom mestu. Prema rečima pomoćnika direktora “Jugimport SDPR” Aleksandra Lijakovića, reč je o tradiciji koja se praktikuje godinama unazad.

„Poslednjih godina, imamo intenzivno povećanje ulaganja u marketing, ne samo u razvoj. Ovo je treći put, posle Abu Dabija 2017. godine i sajma u Parizu, da imamo jedan impresivan štand, koji je i po veličini i po ulaganjima u marketing, na nivou svetskih proizvođača“, naglasio je Lijaković dodajući „da smo ove godine rame uz rame sa vodećim svetskim proizvođačima, kada je reč o poziciji u okviru sajamskog prostora i količini eksponata“, dodao je on.

Ono što ovogodišnji asortiman izložen na štandu naše odbrambene industrije izdvaja od prethodnih nastupa je što je, ovog puta, uz klasične proizvode naše namenske industrije, akcenat stavljen na veliki tehnološki prodor u oblasti složenih borbenih sistema.

„Reč je o programu „Jugoimport SDPR“ među kojima su NORA, „miloš“ i „lazar 3“ u dve varijante, a imamo i novog člana familije „lazar“ – sistem „lazar“ sa raketom „ralas“ dometa devet kilometara, gde smo eksploatisali razvoj sistema „alas“ koji ima domet od 25 kilometara“, naglasio je Lijaković.

Veliki tehnološki proboj ostvaren je, prema njegovim rečima, i u vođenim raketama, među kojima su „munja“, kao i nekoliko novih GPS vođenih bombi, što nas svrstava u grupu najviših tehnoloških zemlja u svetu u domenu namenske industrije, budući da radimo nešto što je do sada bilo rezervisano samo za velike sile.

Lijaković je, takođe, izrazio očekivanje da će oklopna vozila “miloš” i “lazar” u osnovnom obliku i ove godine izazvati veliko interesovanje na sajmu, sistem NORA koji je naš najprodavaniji složeni borbeni sistem, kao i njegova nova varijata “aleksandar”.

„Imamo i nove raketne sisteme velikog dometa i nevođene i vođene rakete, što je nešto u šta ulažemo sada za budućnost, kako bismo mogli da budemo jaka odbrambena industrija u svetu. Tu je oružje pešadije, municija minobacačka i streljačka, municija srednjeg kalibra, koji su do sada bili naši glavni proizvodi u smislu količine izvoza“ – naglasio je Lijaković, dodajući da je još na prethodnom sajmu predstavljena i letelica “stršljen”, bespilotna letelica helikopterskog tipa naoružana bombama, a tu je i nova letelica, koja ima četiri rotora i peti rotor za horizontalni let.

Govoreći o budućim izvoznim projektima, Lijaković ističe da “Jugoimport SDPR” Ujedinjene Arapske Emirate posmatra kao jednog od najznačajnijih partnera, a trenutno je u toku nekoliko projekata koji su u različitim fazama realizacije.

Vojska UAE, koja se oprema najnaprednijim i najsofisticiranijim sistemima naoružanja, veliko interesovanje je pokazala za besposadnu naoružanu platformu „mali miloš“ koja je uspešno ispitana u teškim terenskim uslovima u Emiratima. Ovaj sistem je razvio VTI, a proizvodi ga Prva Petoletka koja je među predstavnicima srpske odbrambene industrije koji su zajednički nastupili na ovogodišnjem sajmu IDEX. Direktorka kompanije “Prva petoletka – namenska”,  Anđelka Atanasković ističe da očekuje veliko interesovanje za proizvode koje imamo da predstavimo, imajući u vidu da je i na prethodnom sajmu u Abu Dabiju štand bio veoma posećen.

„Naš proizvodni program čine minobacači, ručni bacači različitih vrsta i mi već imamo ugovore sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji će obeležiti ovu i narednu godinu, a ovde očekujem i još neke povoljnije i bolje ugovore. Poslednji ugovor nam je bio u vrednosti od 15 miliona dolara, a svaki naredni ugovor zavisi od količine proizvoda koji se ugovore“, izjavila je direktorka trsteničke “Prve petoletke”.

Osvrnuvši se na interesovanje koje su tokom sajma pokazali posetioci obilazeći štand srpske odbrambene industrije, direktorka Atanasković je istakla da su svi izloženi proizvodi ovde naišli na interesovanje, dodajući da iskustvo sa prethodnih sajmova potvrđuje da se očekuje značajniji broj poseta zainteresovanih kupaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.