Za 15 godina profesorima realna zarada umanjena za trećinu 1foto FoNet

Osnovna zarada školskog profesora s fakultetskim obrazovanjem u Srbiji 2009. godine je bila 2,89 puta veća od minimalne zarade. Od tada se taj odnos menja na štetu prosvetnih radnika pa danas profesori dobijaju samo 1,74 puta veću platu od minimalca, saopštio je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS).

 

Iz tog sindikata pojašnjavaju da je “minimalac” u Srbiji od 2010. do 2024. godine porastao za 316,66 odsto, a prosečna osnovna zarada profesora u školi za 225,18 procenata.

Ako se ovaj trend nastavi, za osam godina će profesori raditi za najnižu garantovanu zaradu u državi, kao nekvalifikovani fizički radnici, upozorili su iz NSPRS.

Za 15 godina profesorima realna zarada umanjena za trećinu 2
Foto: Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije

„Da bi se ova pogubna sudbina izbegla, neophodno je promeniti način obračuna zarada u prosveti, prema predlogu Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.Taj predlog utvrđuje minimalnu zaradu kao osnovicu za računanje plate, a koeficienti bi se kretali od 1,05 za fizičkog radnika, do 2,30 za nastavnika sa sedmim stepenom stručnosti. Predlog sadrži i odredbu da se koeficijenti uvećavaju za 0,20 na ime regresa i toplog obroka zaposlenih. Primenom ovog predloga, fakultetski obrazovan profesor bi uvek zaradio najmanje 2,4 državna minimalca“, navode iz NSPRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari