Za direktora RTS u užem krugu Mirković i Veljković 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

U najužem krugu kandidata za izbor na mesto generalnog direktora Radio-televizije Srbije, nakon prvog kruga razgovora koji je održan prekjuče, za sada su se našli Saša Mirković, osnivač RTV B92 i bivši državni sekretar u Ministarstvu kulture i Stanislav Veljković, dugogodišnji generalni sekretar te medijske kuće, dok još nije odlučeno da li će se u konačnoj trci naći i novinarka Olivera Jovićević, saznaje nezvanično Danas.

Sa drugom grupom kandidata članovi Upravnog odbora razgovaraće danas, a konačnu odluku doneće u utorak, 2. februara.

Upravni odbor RTS-a razmatraće ukupno 14 prijava pristiglih na konkurs, a koje su ispunile sve tehničke uslove, a rok da se izabere generalni direktor ističe početkom februara. Na spisku kandidata su mahom ljudi iz javnog servisa, a ovo će biti četvrti pokušaj da se odabere prvi čovek RTS-a.

Vasko Vasović, snimatelj u RTS-u i kandidat na jednom od prošlih, neuspelih konkursa, sumnja da će i ovaj konkurs okončati izbor direktora, i pre veruje da će kao i prethodni, biti „oboren“ kako bi bivši direktor a sadašnji vršilac te dužnosti Dragan Bujošević „u v.d. stanju dočekao i novi sastav Upravnog odbora te kuće“.

– Ovo nije izbor, ovo je farsična, izrežirana predstava, gde se samo traži način da jedna ista ekipa ostane na čelu RTS-a. Sada može da se desi da opet ne prođe niko, a da Bujošević ponovo ostane u v.d. stanju, jer za to nema zakonske prepreke. Siguran sam da se to mesto priprema za Bujoševića ili neko drugo ime sa spiska koje je blisko njemu. Mnogi kandidati su tu samo da bi bili pokriće da izbor bude legalan a odziv na konkurs masovan, objašnjava Vasović i podseća na svoju odluku da se više neće kandidovati na to mesto dok se ne promeni sastav UO koji bira direktora.

– Ukoliko ovaj konkurs propadne, a sastav UO se nekim čudom promeni, ja ću se ponovo kandidovati. Tu se Bujošević može naći u nebranom grožđu, jer mogu da dobijem mnogo veću podršku nego tada, kaže Vasović.

Ukoliko ni ovaj konkurs ne uspe, o novom direktoru izjašnjavaće se Upravni odbor u novom sastavu, jer bi do sredine februara Regulatorno telo za elektronske medije (REM) trebalo da donese odluku o novim članovima. Sadašnjem sastavu mandat ističe 18. aprila ove godine.

– Siguran sam da se utiče na to da sastav ostane isti, jer su svi članovi, osim Zorana Panovića, već podneli REM-u zahtev za reizbor, na šta imaju zakonsko pravo. Bujoševiću je sigurno u interesu da UO ostane u istom sastavu, u slučaju narednih izbora, kaže Vasović.

Kandidati

Na listi kandidata za generalnog direktora, osim pomenutih, iz RTS-a dolaze i novinar Vladimir Palikuća, pomoćnik izvršnog direktora te kuće Tatjana Ćitić, penzionisana direktorka tehnike Milena Vučetić, kao i odgovorni urednik PGP RTS-a Marko Milutinović. Van RTS dolaze kandidati Miloš Rajković, bivši član Saveta REM-a, doskorašnji prvi čovek nedeljnika „Ekspres“ Slobodan Orlić, reditelj Đura Mrđa, Zoran Cvetković iz RTV-a, pesnik Vladan Rakić i novinar Miodrag Popov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari