Danas ističe rok za proglašavanje lista koje će 26.oktobra učestvovati na izborima za nove sazive saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Sasvim je sigurno da će se za mandate u novom sazivu Nacionalnog saveta Bošnjaka (Bošnjačko nacionalno veće – BNV) boriti dve liste, „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ i „Za bošnjačko jedinstvo“.

Iza obe liste stale su partije, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) i SDA Sandžaka. Nosioci lista su partijski lideri, Jahja Fehratović(BDZS) i Sulejman Ugljanin (SDA). Od učešća na izborima odustala je „Naša lista“ nevladine organizacije Akademska inicijativa „Forum 10“.

Nosilac liste „Za bošnjačko jedinstvo“ Sulejman Ugljanin ocenio je da je „sam duh i smisao organizacije ove liste dao svoje pozitivne rezultate“ i obećao da će učiniti sve „da izbori budu uspešni i da Bošnjaci konačno dobiju legitimno veće“. “U razgovoru sa svim institucijama i organizacijama koje prikupljaju Bošnjake nailazilo je na pozitivno raspoloženje i prošireno je na uglavnom sve gradove u Sandžaku”, izjavio je Ugljanin nakon predaje izborne liste „Za bošnjačko jedinstvo“. On je podsetio da su, “ničim izazvano“ premijer Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade Ivica Dačići ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović“uputili pretnje Bošnjacima”. “Međutim, to nije poremetilo pozitivnu političku klimu i bez obzira na nedostatke u izbornom procesu učinićemo sve da izbori budu uspešni i da Bošnjaci konačno dobiju legitimno veće”, dodao je Ugljanin, objašnjavajući da je glavni nedostatak što izborne liste nisu dobile pravo da imenuju svoje predstavnike u izbornim komisijama i na biračkim mestima.

Izborni štab liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ saopštio je da je njihov nosilac liste Fehratovićuputio pismo predsednicima bošnjačkih partija i predsedniku LDP da podrže ovu listu. U pismu je naglasio da su „predstojeći izbori prilika da Bošnjaci Sandžaka i Srbije demonstriraju korporativne kapacitete, pokažu visok stepen samopoštovanja i htenja da se izbore za poboljšanje svog statusa unutar države i promovišu nacionalno jedinstvo, što su neophodni preduslovi ostvarenja kolektivnih prava Bošnjaka garantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije“. Fehratovićje u pismu izrazio uverenje „da će okupljanje svih relevantnih političkih faktora koji deluju među Bošnjacima označiti otvaranje nove stranice političkog kvaliteta Bošnjaka, te uspostavljanja zdrave i korektne političke komunikacije kako to dolikuje bošnjačkoj kulturi i tradiciji“.

Pre nedelju dana stavljena je tačka na sve spekulacije da li će se muftija sandžački Mumare Zukorlićnaći na izbornoj listi za novi saziv BNV. Lično je, na konferenciji za novinare, saopštio da neće biti na listi, niti ima nameru „da direktno bude nosilac kampanje“, ali je dao saglasnost da se u nazivu liste nađe pojam muftija „kao simbolika svih dosadašnjih uspeha“. Na konferenciji za novinare muftija Zukorlićje rekao da je na prethodnim izborima bio nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) i predsednički kandidat na izborima 2012. u Srbiji „bio način odbrane Islamske zajednice (IZ) i to je bio izuzetak a ne pravilo“..

– Zato nemam nameru ni ambiciju da budem u BNV, kao ni u jednom drugom političkom organu, rekao je muftija sandžački i pozvao svoje sunarodnike da se upišu u poseban birački spisak „da ne dopuste sebi učmalost, zamor i bilo koji drugi oblik statičnosti“, ali je pozvao i drugu dvojicu bošnjaćkih lidera Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina da daju svoj doprinos vraćanju jedinstva IZ i sprovođenju izbira za BNV u normalonom ambijentu.

Muftija Zukorlićje ocenio da je „važno da se vrati jedinstvo IZ, ali je važnije da počne ozdravljenje bošnjačke nacije na ovom prostoru, da doživimo da normalno možemo da komuniciramo, da otvorimo jednu novu stranicu u kojoj ćemo moći svoje razlike da artikulišemo ljudskim, normalnim odnosom“.

– Želim da dam svoj maksimalni doprinos i poziv koji upućujem to ima za cilj. Spreman sam da po strani ostavim sve uvrede i da Ugljaninu i Ljajiću pružim ruku i prihvatim ih za sagovornike, naglasio je muftija.

BNS ne učestvuje

Bošnjačka narodna stranka (BNS), čiji je predsednik narodni poslanik Mujo Muković, saopštila je da neće direktno učestvovati na izborima za BNV jer „nažalost nije postignut odgovarajući nivo bošnjačkog jedinstva“, ali će pzvati svoje članove i simpatizere da se upišu u poseban birački spisak i da u što većem broju izađu na izbore.

– Imamo razumevanje za sve poteškoće koje postoje kod mnogih političkih i društvenih subjekata prilikom unutarbošnjačkog dijaloga, ali nikako ne možemo podržati stavove koji vode bojkotu ili opstrukciji predstojećih izbora u okviru svoje nacionalne zajednice, a koji su ponajviše motivisani strahom od izbornog procesa, navodi se u saopštenju BNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari