aleksandar vučićfoto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

U Istinomerovoj tradicionalnoj anketi za laž godine najviše glasova čitateljki i čitalaca dobila je izjava predsednika Aleksandra Vučića u kojoj tvrdi da je bivša vlast izgradila „nula“ bolnica, domova zdravlja i zdravstvenih objekata.

Drugo mesto, kako navodi Istinomer u saopštenju, pripalo je Vladimiru Đukanoviću za izjavu u kojoj tvrdi da nije rekao da žene četvrtkom prijavljuju nasilje da bi se vikendom provodile, a bronza predsednici vlade u tehničkom mandatu Ani Brnabić za izjavu – “Stopa ukupnog fertiliteta je veća jer mladi ostaju u Srbiji i vraćaju se u zemlju”.

Pobednička izjava data tokom gostovanja u emisiji Ćirilica na TV Hepi ocenjena je kao “neistina” nakon što je Istinomer utvrdio da su se bolnice gradile i pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast. Jednostavnom internet pretragom utvrđeno je da je u maju 2008. otvorena bolnica za dijalizu u Novom Sadu. Naredne 2009. godine objekat opšte bolnice u Zrenjaninu, a sredinom juna 2010. godine otvoren je i Urgentni centar u sklopu Kliničkog centra Vojvodine, do je 2011. otvorena dnevna bolnica za dijalizu u Vranju.

U Istinomerovoj anketi našle su se još tri Vučićeve izjave, ali su one dobile značajno manje glasova čitateljki i čitalaca. U prvoj tvrdi da je vrhovni komandant već devet godina, u drugoj da je prosečna plata u aprilu 2012. bila 329 evra, dok u trećoj kaže da je minimalac u vreme bivšeg režima bio 15 hiljada, dok je sada 47 hiljada dinara.

Ko se još našao u trci za laž godine

U trci za laž godine svojim izjavama nadmetali su se i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, naprednjaci Aleksandar Martinović, Vladanka Malović i Igor Simić, kao i Željko Mitrović.

Tokom 2023. godine, tim Istinomera proverio je više od 30 izjava političara u kategorijama istinitosti, obećanja i doslednosti, i dodelio im mahom negativne ocene. Od 17 izjava kod kojih smo smo proveravali da li politički akteri govore istinu ili lažu, samo jedna je bila istinita. Devet je dobilo ocenu „kratke noge”, dok je sedam ocenjeno kao neistina.

Osam izjava dobilo je pečat „zloupotreba činjenica”, koja se pokazala kao jedna od omiljenih tehnika manipulacije nosilaca vlasti i političkih aktera.

Istinomer od 2016. godine organizuje izbor za Laž godine. Do sada je na svim izborima sem jednom pobedio Aleksandar Vučić. One godine kada nije on pobedio, pobedila je izjava „Vučić nikada nije slagao u svojoj političkoj karijeri“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari