Za omikron soj korone neophodne N95 maske 1Foto: Shutterstock / JN 999

U vreme širenja omikron soja vakcinacija sama po sebi nije dovoljna i mora se kombinovati sa drugim merama. Jedna od njih jeste nošenje maske. Ipak, ova mera sama po sebi malo znači ako se ne primenjuje kako valja.

Iako je veliki broj evropskih država uveo obavezno korišćenja FFP2 odnosno N95 maski, takozvanih kljunastih, koje su dostupne i u Srbiji, sličnih preporuka nema u našoj zemlji, a i među građanima ove maske se ne viđaju često.

Profesorka Medicinskog fakulteta u penziji, pulmološkinja Dragana Jovanović, kaže za Danas da bi upravo trebalo doneti preporuku da se koriste N95 maske, koje pružaju zaštitu od 95 odsto, ili N98 sa zaštitom od 98 odsto.

– Iznenađuje činjenica da se kod nas, ali i u nekim drugim evropskim zemljama ne poklanja dovoljna pažnja vrsti zaštitnih maski koje se koriste kao inače jednoj od osnovnih protivepidemijskih mera. Slobodna procena bi bila da oko 90 odsto ljudi koje vidimo nose tzv. hirurške maske, često  spuštene ispod nosa. Da podsetimo na činjenicu da tzv. hirurške maske imaju imaju višestruko manji stepen zaštite od prodora virusa u poređenju sa N95 ili N98 maskama. Nažalost, to se nije nikako pominjalo, naročito pred praznike kao upozorenje. Sve je eventualno ostalo na savetima kompetentnih stručnjaka samo osobama iz njihovog ličnog okruženja, kaže dr Jovanović.

Odluku o obaveznom nošenju FFP2 maski (u prevozu i prodavnicama) prvo je u Evropi donela Nemačka, a potom su slično učinile Austrija, Francuska. Takav potez je napravljen u vreme širenja zaraznijeg delta soja.

Nemački Maks Plank institut procenio je da je rizik od zaražavanja tokom dužeg kontakta sa obolelim, pri čemu i zdrava i inficirana osoba nose FFP2 maske, manji od jedan odsto. Taj procenat se povećava ako osobe nose FFP2 maske koje ne naležu dobro na lice, ali iznosi opet tek četiri odsto.

S obzirom na njihovu učinkovitost Nemačka je uvela obavezu korišćenja ovih maski, odlučivši pri tome i da značajn broj i besplatno podeli.

Za omikron soj korone neophodne N95 maske 2
Foto: Medija centar

Dr Jovanović ističe da su maske koje pružaju visok stepen zaštite posebno važne u sadašnje vreme širenja omikron soja.

– Možda je zanimljivo izneti podatak da je velika studija na preko milion slučajeva kovida u UK pokazala da iako je generalno rizik od bolničkog lečenja upola manji u odnosu na delta soj, vakcinisani buster dozom su imali 81 odsto manju verovatnoću da budu hospitalno lečeni, u odnosu na nevakcinisane, dok je taj rizik bio manji za 65 odsto kod onih koji su primili dve doze vakcine. Ali, s druge strane pokazalo se i u UK I u Južnoj Africi da dve doze Fajzer vakcine (slično i Moderna) štite od infekcije samo oko 33 odsto, dok u UK se iznosi podatak da buster doza ima efikasnost 75 odsto, što samo potvrđuje važnost nošenja odgovarajućih maski. U tom smislu je i alarmantan podatak, da iako vakcinisani sa dve doze imaju značajno manju učestalost teških oblika i manju smrtnost, istovremeno oni imaju značajno veći broj obolelih starosti od 30 godina i više, na 100.000 stanovnika, što još više ističe značaj prevencije transmisije nošenjem kvalitetnih maski, zaključuje dr Jovanović.

„Kljunaste“ maske pristupačne

Cena N95 maski u Evropi danas je oko jedan evro, a u Srbiji je oko tridesetak dinara, dok hirurške koštaju oko deset dinara ili manje. „Maske N95 nisu ni približno više skupe za građane, a naročito za penzionere, kao što je to bio slučaj na početku epidemije. Sadašnja cena dobrih maski je pristupačna. Ali, verovatno zato što se to ne ističe uopšte pri brojnim pojavljivanjima nas lekara u javnosti, građani ni ne razmišljaju o tome da bi ipak morali da nose maske N95, naročito u ovom periodu rapidnog širenja omikron soja virusa“, kaže dr Dragana Jovanović. Onda dodaje da se ove maske mogu i besplatno deliti materijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.