Za vikend u Beogradu regionalni skup o melanomu 1Foto: Medija centar

Danas je u Medija centru u Beogradu najavljeno održavanje Šestog regionalnog skupa o melanomu, koji će biti otvoren u petak, a odžava se tokom predstojećeg vikenda i biće, između ostalog, posvećen obolelima od melanoma u doba korone.

„Za vikend dolaze lekari iz celog regiona. Tema će biti melanom u doba korone. Bavićemo se izazovima sa kojima se susreću pacijenti ali i lekari, onim što nas očekuje u ovo teško vreme. Imamo negativne trendove, mnogo toga je pomereno unazad i korona je izazvala te probleme. Videćemo šta dalje“, izjavio je za Danas Savo Pilipović, predsednik UPOOM.

Na konferenciji je naglašen značaj vakcinacije i pozvani su svi koji nisu vakcinisani da to urade što pre.

„Apelujemo na državu da uvede obaveznu vakcinaciju. Shvatamo zašto to nije jednostavno ali samo na taj način možemo da promenimo loše trendove“, kazao je Pilipović.

Dermatološkinja prof. dr Lidija Kandolf Sekulović istakla je da će se na skupu susretati lekari sa pacijentima i zajedno diskutovati o preprekama na koje nailaze oboleli od melanoma u vreme korone.

Naglasila je značaj dizanja svesti o ovoj bolesti i pozvala ljude da se preventivno pregledaju.

Vesna Vuković, ispred Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, poručila je da su novi vidovi terapije inovativnim lekovima i imunoterapijom doprineli da se na melanom ne gleda kao na isključivo kožno oboljenje, te da se obolelilma produži životni vek i poboljša kvalitet života.

„U pogledu inovativne terapije može da se istakne činjenica da sva osigurana lica imaju potpuno besplatan pristup svim inovativnim lekovima koji su veoma skupi. Svi lekovi su u potpunosti obezbeđeni a terapija nikada nije kasnila“, naglasila je Vuković.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja pohvalio je rad Udruženja pacijenata obolelih od melanoma. „Udruženje je svojim potezima usmerio sva udruženja i pokazao im šta sve može da se postigne. Oni su pokazali da se kroz povezivanje sa strukom, farmaceutskom industrijom ali i državnim institucijama može uraditi mnogo za sve one koji se bore sa melanomom.“

Pilipović je naglasio kako je rešavanje problema u Srbiji je teško.

„Moramo da pomeramo planine da bismo mogli samo mali iskorak da napravimo. Treba da promenimo sistem koji je nepromenljiv, a ako to već ne možemo, bar da promenimo ono što možemo“, istakao je Pilipović.

Godišnje se u Srbiji otkrije oko 400 slučajeva melanoma, od čega samo 20 odsto u ranom stadijumu. Koliko god štitili kožu, najbolja preventiva i najbolji način da se ova bolest otkrije na vreme jesu redovni dermoskopski pregledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari