Zakazali sastanak sa ministrima Gašićem i Vesićem: Inicijativa „Pravda za Nikolinu” za izmenu zakona o bezbednosti u saobraćaju 1Foto: Z. S. M.

Članovi Udruženja građana „Pravda za Nikolinu” održali su juče sastanak sa državnim funkcionerima iz Beograda i Kragujevca u još jednom pokušaju da se izmeni zakon o bezbednosti u saobraćaju.

Sastanku su pored roditelja čija su deca nedavno stradala u Srbiji u saobraćajnim nezgodama okupljenim oko inicijative „Pravda za Nikolinu” a čiji osnivači Vera i Bogoljub Janković, majka i otac trinestogodišnje Nikoline Janković iz Krgaujevca koja je nastradala od posledica povreda zadobijenih na pešačkom prelazu, prisustvovali još i portparol ovog udruženja Maja Jović, predstavnici Ministarstva Unutrašnjih poslova: Slaviša Lakićević načelnik uprave saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije, Vladan Nikolić pomoćnik načelnika MUP-a RS, Radovanović iz MUP-a Srbije i Rajko Milutinović načelnik PU Kragujevac.

Načelnik Lakićević je ispred svih ostalih prisutnih zvaničnika na jučerašnjem sastanku dao punu podršku roditeljima stradale dece u njihovoj borbi izmene zakona o bezbednosti dece i odraslih u saobraćaju.

Ovom prilikom nadležnima iz MUP-a su dostavljeni predlog izmene zakona o saobraćaju kao i izmene krivičnog zakonika koji je već podnet ministarstvima za brigu o porodici i ministarstvu pravde.

– Uz saglasnost o neophodnosti stroźijih kazni za počinioce teskih krivicnih dela u saobraćaju, pričali smo i o različitim oblicima podrške ove inicijative kroz skupove i medije, jer samo udruženim snagama možemo doci do cilja – da se predlozi izmene zakona što pre nađu pred skupštinskim poslanicima i budu usvojeni, izjavili su sinoć za medije iz inicijative „Pravda za Nikolinu”.

Takođe iz ovog udruženja građana najavluju zakazan sastanak sa ministrom u unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislavom Gašićem, ministrom saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goranom Vesićem kao i sa rukovodstvom koji su prisustvovali i jučerašnjem sastanku.

Nikolina Janković. (13) preminula je 1. januara u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru. U Kragujevcu su od 10. decembra okupljenji oko Udruženja „Pravda za Nikolinu” održali više protestnih okupljanja u blizini Tržnog centra „Big fešn” gde ju je na pešačkom prelazu oborio putnički automobil, kako je tada saopšteno iz Policijske uprave Kragujevac

Neformalna organizacija „Pravda za Nikolinu” pokrenula je i peticiju za pooštravanje propisa i Zakona o saobraćaju koji se odnose na počinioce saobraćajnih dela u kojima su stradali pešaci a koju je do sada već potpisalo skoro 18.000 ljudi u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari