Imena stradale dece u saobraćaju samo se ređaju: Dok ne stigne „Božija pravda”, šta radi pravosuđe? 1Foto: Z. S. M.

Nikolina (13) iz Kragujevca, Melisa (15) iz Novog Pazara, David (16) iz Sombora, Maksim (7) iz Obrenovca, Bogdan (sedam i po godina) iz Vlasotinca, Maja, takođe iz Kragujevca… samo su nek od imena dece nastradalih na pešačkim prelazima ili u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poslednjih meseci a čiji počinioci, bahati i nesavesni vozači ili nisu odgovarali ili su kazne frapantno blage.

– U Srbiji se teže kažnjavaju materijalna krivična dela nego ona u kojima živote gube deca, zaključak je rodtelja čija su deca nastradala zbog neodgovornih vozača a koji su u Kragujevcu prošlog vikenda organizovali protest „Pravda za Nikolinu”.

Nikolina Janković stradala je na pešačkom prelazu u kragujevačkom Bulevaru kraljice Marije vraćajući se iz škole. Usmrtio ju je stariji sugrađanin koji je vozio preko 90 kilometara. Udarac ju je odbacio 30 metara. Preminula je u Kliničkom centru u Kragujevcu prvog dana ove godine.

Mladić koji je pregazio Bogdana u sporednoj i mirnoj vlasotinačkoj ulici, to nije ni primetio. Zaustavio se tek posle 15 metara.

Maju Zarić je na pešačkom prelazu u Kragujevcu pregazila osamdesetčetvorogodišnja Kragujevčanka. Dobila je kaznu na koju se žalila i još uvek je na slobodi.

Ništa manje nisu strašne Melisina, Maksimova, Davidova i ostale „priče” dece nastradale od bahatih i nesavesnih vozača.

Bogdanove roditelje obavestio je javni tužilac „da su arhivirani spisi predmeta” jer „ne postoje osnovane sumnje da je učinjeno krivično delo”.

Imena stradale dece u saobraćaju samo se ređaju: Dok ne stigne „Božija pravda”, šta radi pravosuđe? 2
Foto: Privatna arhiva

Apel njihovih roditelja, porodica i prijatelja da se hitno izmeni Zakon o saobraćaju i pooštre kazne za bahate vozače ostaje bez ikakvog odjeka.

Posle Nikolinine smrti pokrenuta je peticja za izmenu Zakona koju je za samo nekoliko dan potpisalo 15.000 građana. Bez ikakve reakcije nadležnih.

Na protestni skup u Kragujevcu pozvan je i ministar saobraćaja Goran Vesić. Nije se pojavio.

Posle Nikolinine pogibije na tom pešačkom prelazu postavljeni su usporivači saobraćaja. Prošle nedelje registrovan je vozač koji je na tom mestu usred dana vozio više od 130 na sat.

„U Srbiji deca odlaze u zemlju i iz zemlje”, „Deca u grob, ubice na slobodi” vapaji su kojim očajni roditelji pokušavaju da da skrenu pažnu nadležnih – navodeći primere iz evropskog pravosuđa gde se ovakva krivična dela sankcionišu zatvorom od 15 do 30 godina a počinioci su u pritvoru do izricanja presude.

Porodice se uzdaju u „Božiju pravdu” ali očekuju i da pravosuđe radi svoj posao. A, do tada, sa razlogom pitaju – čije je dete sledeće?

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.