Zapad više neće da toleriše vojnu saradnju Moskve i Beograda 1(Ilustracija) Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Činjenica da je Rumunija nedavno onemogućila brodovima na kojima se nalazilo rusko naoružanje namenjeno Srbiji dalji transport ka našoj zemlji predstavlja jasnu poruku NATO da više neće tolerisati bilo kakvu vojnu saradnju između Moskve i Beograda, kaže za Danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

Ministarstvo odbrane Rumunije je ovih dana saopštilo da je na osnovu sankcija Evropske unije prema Rusiji zbog situacije u Ukrajini blokiralo isporuku rečnim putem vojne opreme namenjene Srbiji.

Na to je veoma energično reagovalo rusko Ministarstvo odbrane koje je kategorično negiralo sve navode zvaničnog Bukurešta. Moskva naime tvrdi da nikakva vojna oprema nije prevožena Dunavom ka Srbiji, tako da rumunska strana nije mogla ni da zaustavi navodni transport ka našoj zemlji. Ministarstvo odbrane Rusije je pak potvrdilo da je dogovorena isporuka odgovarajuće vojne opreme Srbiji i da je shodno tome Beogradu isporučen određeni broj oklopnih vozila BRDM-2. I zaista tokom jučerašnjeg prikaza naoružanja i vojne opreme u kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu prikazano je deset izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2 koje je Ruska Federacija poklonila Srbiji.

Na pitanje novinara kako su ova oklopno-izviđačka vozila ušla u Srbiju kada je Rumunija odbila da dozvoli transport preko njene teritorije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao događaju u Nišu, nije želeo da odgovori. Ipak, on je tom prilikom kazao da su ta vozila „nekako došla“ i „pala sa neba“, a na konferenciji za novinare dodao da prilikom njihovog dolaska u Srbiju, kako je rekao, nisu prekršeni propisi. Sve to je prilično zbunilo javnost, odnosno stvorilo dilemu kako je vojna oprema dospela u Srbiju ako je prethodno zaustavljena na reci Dunav na teritoriji Rumunije.

– Potpuno je logično pretpostaviti da su oklopna vozila BRMD-2 prebačena iz Rusije u Srbiju transportnim avionima. Reč je o vozilima koja su prikazana na skupu u Nišu. S druge strane, na Dunavu su Rumuni zaustavili brodove kojima su iz Rusije za potrebe Srbije prevoženi tenkovi koji su mnogo teži od oklopnih vozila, pa je sasvim uobičajeno da se umesto avionima prevoze brodovima. Ta pošiljka je zaustavljena i njome je poslata politička poruka NATO i EU Srbiji koja glasi „nećemo više tolerisati vašu vojnu saradnju sa Moskvom. Dosad smo ignorisali i zajedničke vojne vežbe i isporuke naoružanja ali to više nećemo činiti“. Rusi su da bi sačuvali svoju čast objavili saopštenje u kome sve oštro demantuju a na Beogradu je da dobro razmisli da li je vojna saradnja sa Rusijom u bilo kom obliku oportuna u situaciji kada Srbija želi da se integriše u EU čija je većina članica ujedno i članica vojnog saveza NATO, a istovremeno je naša zemlja okružena članicama NATO. Na Beogradu je da proceni da li mu se u takvim okolnostima vojna saradnja sa Moskvom isplati ili ne – navodi naš sagovornik.

Radić dodaje da sankcije EU Rusiji u vojničkom smislu ne štete Srbiji na bilo koji način jer od te zemlje dobijamo opremu i naoružanje koje već posedujemo.

– Oklopna vozila BRDM kupujemo od Moskve još od 1957. godine. Takvih vozila, ali i ruskih tenkova, imamo više nego tenkista. Iz toga se lako može zaključiti da nam rusko naoružanje nije prioritet, niti da bilo šta gubimo zbog sankcija EU toj zemlji. Kada je reč o novim BRDM vozilima koja smo dobili, reč je o istim modelima koje već posedujemo, samo sa unapređenim motorom i nekim drugim delovima. Međutim, i pored toga što je reč o unapređenom modelu Vojska Srbije nabavkom BRDM-2 ne dobija ništa u smislu osavremenjivanja svog arsenala oružja i vojne opreme. Ako se to uzme u obzir, ponovo se može postaviti logično pitanje da li se, u takvoj situaciji, Srbiji uopšte isplati vojna saradnja bilo kog tipa sa Rusijom – zaključuje Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari