Zaposlenima u socijalnoj zaštiti za 40 godina staža jubilarna nagrada u visini dve i po prosečne zarade 1Foto: minrzs.gov.rs

Zaposleni u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji imaće pravo na jubilarnu nagradu za 40 godina staža u vrednosti od dve i po prosečne zarade u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

To je omogućeno Izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu koji su danas postpisali ministar Nikola Selaković, predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije Mirjana Veljović i presednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr. Zoran Savić.

Potpisivanje ovog dokumenta usledilo je nakon što je su sindikati podneli inicijativu, a Vlada Srbije, na poslednjoj sednici prihvatila predlog.

„Prihvatanjem inicijative reprezentativnih sindikata, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastavlja da ulaže napore ka unapređenju prava zaposlenih u socijalnoj zaštiti, čime se unapređuje i celokupna oblast i sistem socijalne zaštite u republici“, poručili su iz ovog ministarstva.

Iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti poručuju da je ovo rezultat pregovora koji se u prethodnom periodu vode sa Vladom i Ministarstvom. Podsećaju da su u više navrata podnosili inicijativu za uvođenjem ovog prava da bi se nakon poslednjih razgovora sa resornim ministarstvom ušlo u operativnu reaizaciju i izmene i dopune PKU-a.

„Ovo je samo početak pregovora i dobar znak da će pregovori biti uspešni i da ćemo obezbediti bolje uslove rada i zarade za zaposlene u sistemu socijalne zaštite. Sistem zarada koji mora da se menja diskriminiše veliki broj radnika izdvajajući posebno neke kategorije koje su značajno odskočile u odnosu na drugi deo zaposlenih čije zarade nisu pratila navedena povećanja dok se neke kategorije radnika guraju na ivicu minimalne zarade“, ističe se na sajtu Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

Osim jubilarne nagrade, nastaviće, kako kažu, da insistiraju na još tri ključna zahteva a to su: izmena sistema obračuna zarada, hitno pristupanje pregovorima radi zaključenja novog Posebnog kolektivnog ugovora, kao i hitno zapošljavanje nedostajućih radnika.

Na šta se odnose zahtevi sindikata

IZMENA SISTEMA OBRAČUNA ZARADA kroz utvrđivanje jedinstvene cene rada za sve radnike u sistemu na nivou od najmanje 5420,00 dinara i izmena koeficijenata u cilju radi pravičnijeg obračuna i vrednovanja rada svakog radnog mesta u sistemu što treba da dovede do povećanja zarada za najmanje 40 procenata na poslovima sa SSS, najmanje 43 procenata za stručne radnike, najmanje 50 procenata za tehničko i pomoćno osoblje.

HITNO PRISTUPANJE PREGOVORIMA RADI ZAKLJUČENJA NOVOG PKU-a sa unapređenim položajem radnika (priznavanje minulog rada, povećanje obima prava kod solidarnih pomoći, unapređenje rada i položaj sindikata i dr. )

HITNO ZAPOŠLJAVANJE NEDOSTAJUĆIH RADNIKA i popunjavanje i raspoređivanje istih na prioritetna radna mesta u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite najkasnije do polovine 2024.g.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari