Krizni štab: Nema ublažavanja mera, ulazak u Srbiju sa potvrdom o vakcinaciji 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa razmatran je učinak postojećih mera i odlučeno je da neće biti njihovog ublažvanja.

„Postojeće mere doprinele da nemamo nagli eksponencijalni rast novo zaraženih, ali je broj i dalje visok. Potrebno je da se i dalje pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo“, rekao je posle sednice Kriznog štaba Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

On je dodao i da će vlada danas usvojiti uredbu prema kojoj će svi građani Srbije sa potvrdom o vakcinaiji moći od sutra da uđu u Srbiju bez PCR testa ili izolacije. Isto će važiti i za strance.

Potpuna vakcinacija, pojasnio je, podrazumeva dve doze Fajzer, Sinofarm i Sputnjik vakcine ili jedna doza vakcine AstraZeneka.

Krizni štab je, nakon sednice, preporučio i da učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da idu u školu samo na ocenjivanje.

Krizni štab: Nema ublažavanja mera, ulazak u Srbiju sa potvrdom o vakcinaciji 2

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić izjavio je juče da će zahtevati da tržni centri i ugostiteljski objekti budu otvoreni uz posebne uslove i mere, dok je epidemiolog Predraga Kona rekao da to još nije realno jer je aktivnost virusa velika. On je juče naveo da je otvaranje bašti ugostiteljskih objekata „realan zahtev u nekoj perspektivi“.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je uoči sednice da moramo da izdržimo još ovu nedelju sa postojećim merama jer je situacija u bolnicama teška.

„Moramo biti realni, objektivno sagledati situaciju. Noćas je bila teška noć, bila još komplikovanija situacija, pune su bolnice takoreći potpuno, ambulante su radile skoro do kraja dana i noći, imamo povećanje broja pregleda. Nemamo nijedan podatak koji kaže da možemo da ublažimo mere“, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za RTS uoči sednice.

On je izjavio da je, prema poslednjim podacima, najveći procenat novih slučajeva infekcije korona virusom medju populacijom od 30 do 55 godina, ali da je najveći procenat smrtnosti kod osoba starijih od 65 godina.

Tiodorović je rekao i da je i među decom značajan broj pozitivnih na korona virus, zbog čega će najverovatnije ostati organizovanje nastave onlajn za starije osnovce i srednjoškolce.

Epidemiolog je ukazao da će Krizni štab razmatrati kakve će biti mere protiv epidemije mere na granicama, dodajući da ima onih koji dolaze u Srbiju samo da bi primili vakcinu protiv korona virusa, kojih u zemljama u kojima žive nema dovoljno.

Prema njegovim rečima, bilo bi „razumno izdržati do kraja ove nedelje sa ovim merama i pokušati da stabilizujemo situaciju“.

Prema preseku od juče, u Srbiji je registrovano 5.475 novoobolelih od korona virusa i 36 preminulih. Na bolničkom lečenju je trenutno 6.187 pacijenata, od kojih je 238 na respiratorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari