U dvorištu Gradske mesne zajednice Kostolac, u ponedeljak, 16. 11. 2009. god. je instalirana automatska merna stanica za praćenje kvaliteta vazduha. Tom događaju, pored predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, prisustvovali su i članovi Gradske uprave Požarevac, Gradske mesne zajednice Kostolac i lokalni mediji. Kostolac i Požarevac su ovu priliku iskoristili za promociju svojih partija uoči lokalnih izbora za Gradsku opštinu Kostolac.

Lokalna Agenda 21 za Kostolac – OPŠTINA želi da podseti građane Kostolca da za postavlanje ove merne stanice nije zaslužna nijedna struktura lokalne uprave Požarevca i Kostolca, niti političke partije, već upravo Lokalna Agenda 21, nevladina organizacija.

Učestvujući u pripremama organizacije Šeste ministarske konferencije „Životna sredina za Evropu“ EfE 07 održane od 10. do 12. oktobra 2007. godine u Beogradu, naša NVO L.A.21, uz podršku OEBS-a organizovala je nekoliko sastanaka u prostorijama Gradske mesne zajednice Kostolac. Kao koordinator NVO sektora za „Arhusku konvenciju“, organizovali smo sastanke nevladinog i vladinog sektora, kako bismo što bolje iskoristili predstojeću konferenciju, između ostalog, i za promociju oba sektora.

Tim sastancima prisustvovali su i predstavnici Republičke agencije za zaštitu životne sredine, dr Milenko Jovanović i dr Nebojša Ređić. U tom periodu, Agencija za zaštitu životne sredine, kao novoformirana organizacija, ovlašćena od strane Vlade Republike Srbije da daje podatke o kvalitetu životne sredine u Republici, koje je EU jedino priznavala, nailazila je na poteškoće zbog uticaja političkih partija i velikih zagađivača. Jedini način za rešavanje tadašnjih problema Agencije, i drugih državnih organa koji nisu učestvovali u pripremama ministarske konferecije EfE 07., bio je da, preko NVO sektora áiznese svoje stavove i da na ministarskoj konferenciji pronađe donatore za svoje projekte. Ovakva šansa bila je ponuđena i EPS-u, opštinama Braničevskog i Podunavskog regiona, a naročito opštini Požarevac.

Na žalost, načelnik odeljenja za praćenje stanja životne sredine, dr Milenko Jovanović je zaboravio šta je Lokalna Agenda 21 učinila za Agenciju i naše gostoprimstvo, pa je na svečano postavljanje automatske merne stanice pozvao čelnike političkih partija i lokalne samouprave, i čak se hvalio odličnom saradnjom sa njima.

A koliko uprava Grada Požarevca mari za zaštitu životne sredine govori i podatak da godinama nisu platili ni jedno mesto za merenje nivoa zagađenja na teritoriji opštine – grada, iako su za to, iz Fonda za zaštitu životne sredine, dobili stotine miliona dinara. Sa druge strane, potrošili su, uz saglasnost članova GMZ Kostolac, 100 miliona dinara na obilaznicu Požarevac – Kostolac, koja ni danas nije u funkciji zbog nepostojanja bazne planske dokumentacije, bez koje realizacija ovog projekta nije mogla da započne, niti da se dobije novac iz Fonda. Od ovog novca moglo je da se kupi 10 automatskih mernih stanica za praćenje kvaliteta vazduha koje bi pokrile sva naselja kostolačkog ugljenog basena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari