Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada ustanova zbog smrti bebe 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Zaštitnik građana pokrenuo je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu i Ministarstva zdravlja nakon saznanja iz medija da je novorođenče preminulo na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu 10. januara posle hitnog transporta iz porodilišta Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu zbog problema sa disanjem.

Otac bebe ja na društvenim mrežama izrazio sumnju da je do smrti deteta došlo zbog propusta lekara, a mediji su preneli najavu ministarke zdravlja da će 16. januara 2023. godine biti sproveden hitan vanredni inspekcijski nadzor celog slučaja. Iz šabačke bolnice ukazali su da je već formirana komisija koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada.

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva zdravlja da najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema ovog akta, obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima bitnim za donošenje stava o ovom slučaju a naročito da dostavi podatke o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu koji je najavljen.

Takođe, potrebno je da Opšta bolnica „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema ovog akta, dostavi podatke o izvršenoj unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada.

Pored toga, Zaštitnik građana je zatražio od bolnice i od Ministarstva zdravlja da ga obaveste na koji način se prati i analizira zadovoljstvo pacijenata u porodilištu u Šapcu i da li porodilje imaju mogućnost da ocene zadovoljstvo odnosom medicinskog osoblja prema njima i na koji način.(Kraj)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari