Zašto je Rio Tinto "sišao" među narod i šalje poruke građanima na Viber? 1Poslovna zgrada Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama, Foto: Kristina Vučićević / Danas

Pojedini građani Srbije već su putem Vibera dobili poruke od Rio Tinta, drugima će verovatno tek stići, a sadržina je ista: rudarska kompanija obaveštava da je ekološki odgovorna i da „brine o kvilitetu vode, vazduha i zemljišta“. Žitelji Gornjih Nedeljica, kažu za Danas, da imaju saznanja da su poruke „samo deo kampanje“, ali i da su videli da se Rio Tinto vratio u svoju poslovnu zgradu u ovom selu.

– Meni je  poruka stigla u „poslovno sanduče“ Vibera i kada sam je otvorila, automatski me je uputila na sadržaj njihovog sajta, gde se, između ostalog, nalaze i informacije o projektu Jadar – kaže za Danas Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica.

Objašnjava, da su u pitanju ekološke poruke u kojima se prikazuju idilične slike plodnih oranica, sa obaveštenjima o donacijama i mogućnošću zaposlenja, što je najnoviji vid reklamiranja koju u Srbiji sprovodi Rio Tinto.

Petković podseća da je na sednici Skupštine grada Loznice, prošlog petka, odbornik Zoran Nikolić, zvani Mačak, rekao pred odborinicima da će rudnika litijuma sigurno biti i da se „samo čeka signal odozgo“.

– U kancelarije poslovne zgrade Rio Tinta u Gornim Nedeljicama, ponovo se okupljaju neki ljudi. Prijavli smo skupove, i svakoga dana u 10 sati, okupljamo se ispred njihovih kancelarija, u znak protesta, jer ne želimo da budu u našem selu, ne znamo šta rade, a poljoprivredom se sigurno ne bave – objašnjava Petković.

Da međunarodna rudarska kompanije ne namerava da napustni ove krajeva, stanovnici Jadra upozoravli su i onda kada je premijerka Ana Brnabić, početkom prošle godine, građanima Srbije obećala „stavljanje tačke“ na projekat Jadar i iskopavaje litijuma.

Bilo je to pred izbore, a da se u međuvremenu klima promenila, vidimo i po izjavama predsednika Vučića, koji javno žali za „projektom od koga bi Srbija mogla da procveta“.

Da Rio Tinto nije ni odlazio, potvrđuje za Danas i Nada Rosić iz Gornjih Nedeljica.

– Jedno vreme, prošle godine, povukli su se iz poslovne zgrade, međutim sada su ponovo tu i uveliko rade, viđamo ih svaki dan. Dnevno na parkingu, ispred zgrade, bude i po sedam, osam džipova sa beogradskim tablicama – objašnjava naša sagovornica.

Smatra da su Viber poruke deo slagalice i velike kampanje koju na više polja sprovodi Rio Tinto i njena sestrinska firma u Srbiji, Rio Sava.

 

Zašto je Rio Tinto "sišao" među narod i šalje poruke građanima na Viber? 2
Nada Rosić u Gornjim Nedeljicama, Foto: K. V. / Danas

– Ponovo nude novac za otkup zemljišta i pozivanju ljude, pitaju ko će da im proda. Mladim preduzetnicima nude donacije, subvncionišu poljoprivrednu mehanizaciju sa oko 3.000 evra. Donirali su preko milion dinara za izgradnju spomenika u selu Cikote, kod Loznice. Očigledno da žele da nas pridobiju i da za to ne biraju sredstva – smatra Rosić.

Kaže da donacije dobijaju i fudbalski klubovi i Kulturno-umentnčka društva u Loznici.

– Pokrivaju ceo kraj i daju novac na više strana, jasno je o kakvoj kampanji je reč i šta je njen cilj – navodi Nada Rosić, koja se sa suprugom i troje dece bavi mlečnim govedarstvom.

Ističe da ona do sada nije primila poruku od Rio Tinta, ali da je zbog svega što se dešava veoma zabrinuta.

– Imamo oko 20 grla i proširujemo proizvodnju, ako budem nekada morala da se iselim odavde zbog rudnika, staviću katanac na svoje imanje, ali im zemlju nikada neću prodati – kaže Rosić.

Kompaniji Rio Tinto list Danas postavio je pitanja zašto građanima Srbije stižu poruke sa njihovom reklamnom sadržinom na Viber, o kakvoj kampanji je reč i šta je njen cilj, ali do objavljivanja teksta odgovore nismo dobili iako su nam iz tog giganta obećali da će stići do četvrtka, u 12 sati.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari