Zašto je ruska vakcina problematična i može li je Srbija nabaviti?

"Sputnjik V" sada ne može biti registrovan van Rusije

Ostavite komentar


    1. Problematicna je jer je rano usla u upotrebu preskocivsi regularne protokole kojim se neko medicinsko sredstvo moze pustiti u promet. Treba razlikovati rec stetno od reci problematicno, to nije isto. Jednostavno se o stetnim i korisnim efektima vakcine ne moze znati dok ne prodje odredjena ispitivanja koja traju godinama. Rusija ko i sve neuredjene zemlje krse sve protokole jer se kao i u Srbiji, Belorusiji i slicnim diktatorskim zemljama za sve pita jedan covek. Ako Putin kaze ubrzaj to, oni ce tako da urade mimo struke i nauke. E toga nema u uredjenim zemljama gde je sudstvo nezavisno kao i mnoge druge institucije i gde je funkcija predsednika samo protokolarna a zemlju vode institucije ne jedan covek.

      1. Mnogo politizuješ. Da su vakcinu lansirali ameri kod nekih nebi bilo toliko histerije. Rusi neka je primenjuju u Rusiji, a objasni mi zašto Torlak spava?

        1. Ameri, za razliku od Rusije, ne preskaču proceduru i sva ispitivanja naučno dokumentuju, tu je osnovna razlika i sumnja. ‘ljubav’ prema jednima ili drugima ne može da leči ali može da obmanjuje.

        2. Torlak „spava“ između ostalog i zbog toga što su tu izvanrednu firmu uspele da urnišu i prošla i sadašnja vlast. Torlak je bio opremljen odličnom opremom a imao je i veoma kvalitetan kadar ali su se svi koji su upravljali ovom zemljom „potrudili“ da ga što je moguće više upropaste. Istovremeno je problem i u tome što je Covid 19 potpuno nov i nedovoljno poznat virus pa za izradu vakcine za njega treba vrhunska tehnologija, velika sredstva i uslovi za testiranje što Torlak teško da ima posle kampanje upropaštavanja firme.

      2. Tako su uredjene zemlje bombardovale Irak na osnovu glasina da Irak ima hemijsko oruzje, za koje se posle ispostavilo da su neproverene i lazne. Ali dobro, da se vratimo u nasu neuredjenu drzavu…

  1. Za sve procedure ima da garantuje glavni epidemiolog koji je uzgred građevinar, arhitekta,predsednik vlade,mašinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike,pedagog, predsednik države…….Uostalom, Vegeta 40 izvire iz njegovih sposobnosti. Kad on to odobri, šta ima ko drugi da kukumače.

    1. Sta vi kvazi patriote radite na ustaskom portalu?! Ako niste primetili, ceo svet je skeptican na objavu ove vesti obavijene velom misterije. A da, sigurno su svi ljuborni na njima nedostiznu rusku naucnu i tehnolosku efikasnost.

      1. Ma jok samo se tako cesljaju to multi kulti foru ste vec jednom prodali Srbima 90.Ceo svet zna da su Srbi zli i ubijali jadne narode i narodnosti bivse SFRJ.A kada dodje americka vakcina niko nece smeti da bude skeptican prema njoj,ipak je americka.

    2. Dostojevski nije problematičan, ali je zato Gogolj idol naprednjaka. Uzgred da vas podsetim da Dostojevski nije napisao vodič za pravljenje sendviča, dok je Gogolj napisao Mrtve duše.

      1. Šta je napisao Gete, „Kasetna bomba i kako njome ubijati civile“ ? Ili je to Šekspir ? Ili Kami ?

    3. A kako ste vi to tako lako odlucili da kategorizujete „njih iz Danasa“ kao ustase? Ko vas je informisao o tom kvalifikativu, imate li ikakve argumente. Bez argumenata ne postoji ni banalni pokusaj polemike, druze, prijatelje.

    4. Samo mi nije jasno zasto svako ko za sebe misli da je nekakva Srbenda je po pravilu najobicnija mentolcina? Ali stvarno, to je aksiom.

      1. Nije.mi.jasno zasto svako ko je „gradjaNin“ i petokolonas misli da je mentol,mislim stvaaarno.

    5. Ma jok nisu oni ustase ,ali imamo imocijativu da sledeca proslava Olua bude na Terazijama.Govor ce .drzati glavni urednik a.basiracemu „nezavisni“ novinari.

  2. „U Srbiji se pak javlja pitanje hoće li naša država nabavljati ovu vakcinu, na šta predstvanici vlasti i Kriznog štaba odgovaraju da svaka vakcina pre upotrebe mora da prođe odgovarajuće procedure u Agenciji za lekove (ALIMS).“
    U okupiranoj Srbiji odlućiće šef Okupacionih snaga. A izbor vakcine biće izvršen isključivo od ponuđene provizije proizvođača. Okupator nikada ga neće interesovati bezbednost građana. No, budale će mu verovati, što je uobičajeno, kada ih plačljivim lopovskim glasom bude lagao da mu je jedina briga bila bezbednost građana, dok će par miliona leči na njegovom računu.

  3. Ceo clanak je vec u osnovi tendenciozno napisan.Kriticari ruske vakcina su par puta poimence navedeni .Koga istimski interesuje moze da dobije potrebne podatke-za sada je poznato da je doradjena japanska antivirusna vakcina.Nasi strucnjaci se samo blamiraju objasnjenjima i zakonskim normama koje vladaju kod nas,a nista konkretno ne kazu o samoj ruskoj vakcini. U svakom clamku jasno probija konotacija polickih elemenata. a tak ce se po „Srpskim ekspertima“ cekati da prodju sve potrebne faze ispitivanja.I na kraju kupiti i skupo platiti americke ili engleske vakcine .Kod njih je uobicajeni sistem deset posto.odobren od drzave i ne podleze oporezivanju.Mislim da je to prakticno vec reseno pitanje-obzirom ko odlucuje o lipovini!

  4. „U Srbiji se pak javlja pitanje hoće li naša država nabavljati ovu vakcinu, na šta predstvanici vlasti i Kriznog štaba odgovaraju da svaka vakcina pre upotrebe mora da prođe odgovarajuće procedure u Agenciji za lekove (ALIMS).“
    U okupiranoj Srbiji odlućiće šef Okupacionih snaga. A izbor vakcine biće izvršen isključivo od ponuđene provizije proizvođača. Okupator se nikada neće interesovati bezbednost građana. No, budale će mu verovati, što je uobičajeno, kada ih plačljivim lopovskim glasom bude lagao da mu je jedina briga bila bezbednost građana, dok će par miliona leči na njegovom računu.

  5. NISMO ZABORAVILI STA SE DESAVALO SA VAKCINOM PROTIV SVINJSKOG GRIPA,IZVESTAJU AGENVIJE ZA LEKOVE,DIREKTORKI BATUTA,DR.KONA,TADASNJEG MINISTRA MILOSAVLJEVICA….
    UBEDJIVAO NAS EPIDEMIOLOG O OPASNOSTI ,VELIKOJ SMRTNOSTI KOD ZARAZE,I SIGURNOSTI VAKCINE.
    EPILOG ISTO ZNAMO..
    ZBOG SVEGA TOGA ,GOSPODO NE CETE ME VAKCINISATI.
    NEVERUJEM VAM,POGOTOVO KADA VIDIM KONA,KISICKU I OSTALE .
    DA NECE MOZDA BOJAN KISIC DOBITI TENDER ZA UVOZ VAKCINA?
    Tada bi bila kompletna b .n. d .a na okupu.

  6. Kome nije jasno da su Vucic, Dr Smrt i Dr Vakcina ,vec prebrojali honorare za lobiranje „tamo od negde vakcine“, i da vec racunaju na digitronu koliko ce da se ugrade, mislim da ne kapiraju da ovoj sviti ruska vakcina, prakticno uopste nije u vidnom polju. Obratite paznju na buduca oglasavanja struke i strucnjaka.Lagano, i tihom penetracijom u mozak javnog mnjenja.

      1. Gospodine ,procitajte intervju – INSAJDER- TRANSKRIPT PRVI DEO,( 1. novembar2011god)I DOBICETE SVE INFORMACIJE STA I KAKO SE RADILO SA VAKCINOM PROTIV SVINJSKOG GRIPA.
        DA LI CE VAM TI DOKAZI BITI DOVOLJNI,BAR DA RAZMISLITE ?

  7. Alo bolidi, ja neću vakcinu ni od samog Boga u kojeg vi iz Danas neverujete, a kamoli od globalista…

  8. Sumnja u kvalitet ove vakcine je opravdana zbog nedostatka naučnih dokumenata o istraživanju (dokaza). Ima jedan realni problem o kome se manje govori, bilo koja vakcina (koje su u izradi, pripremi) ne može da garantuje dugoročni imunitet već samo kratkotrajni (takav je slučaj i sa vakcinom protiv sezonskog gripa, morate je primati svake godine ili nema efekta, stim da možda nepotrebno primite vakcinu ako umesto tzv ‘sezonskog’ stigne neki drugi,sličan). Vakcine protiv boginja i sl. daju trajan (dugotrajan) imunitet i imaju potpunu opravdanost čak i obavezne upotrebe. Vakcine koje se sada razvijaju moraju da garantuju trajan imunitet ili će biti samo dobar posao za farmaceutiku.

  9. List Danas i njegovi „nezavisni“ novinari ce cekati americku vakcinu ipak se ne moze protiv onih sa cije strane dolaze donacije

  10. ruska vakcina je problematična zato što je ruska.
    /
    Inače ,
    na današnjem ruskom sajtu, na engleskom jeziku ( spuniknews.com )
    pokazano je, da se vakcina bazira na jednoj vrsti adeno virusu, kao vektoru ( Ad26 i Ad5 )
    koji je genetski modifikovan da na spajk od Covida i da se stvori imunitet.
    /
    Imunolozi , virusolozi, molekularni biolozi odavno znaju za adeno virus kao vektor.
    /
    Inače,
    poznato je i odavno je u upotrebi
    jedna vrsta adeno virusa kao vektora i lečenju raka, ofthalmologiji, …

  11. Jedini problem kod vakcine iz Rusije je njena cena od 10 dolara za dve doze. Ova vakcina je u stvari samo modifikovana vakcina od pre nekoliko godina i nije razvijana iz početka. 10 dolara je stvarna cena njene proizvodnje, i to je problem za zapadnu farmaceutsku industriju, jer neće moći da zarade na tuđoj muci, zato što niko nije lud da plati 50 ili 100 dolara, za nešto što može dobiti za 10.

  12. Mislim da bi ocene vakcine trebalo prepustiti strucnjacima…nacin na koji je vakcina radjenja je ishitren…vakcina je registrovana…sta to znaci…koje svetske laboratorije su testirale vakcinu i dale ocenu o njoj…ako je Putin glavni virusolog onda ipak da sacekamo!

  13. U OVOM TRENUTKU MISLIM DA JE VRLO VAZNO PITANJE KOLIKO GRADJANA SRBIJE JE SPREMNO DA SE VAKCINISE., DA NE BISMO DOSLI U SITUACIJU DA IH SPALJUJEMO ,KAO U PROSLOSTI.
    KO I NA OSNOVU CEGA ODLUCUJE O KVALITETU I UCINKOVITOSTI ISTE?
    KO JE VLASNIK TORLAKA?
    KO PREUZIMA ODGOVORNOST O EVENTUALNIM TEZIM ILI TRAJNIM NEGATIVNIM POSLEDICAMA VAKCINE?
    Ili se ocekuje samo da poslusni gradjani ispruze ruku za boc,boc.
    NISTE NAM REKLI U KOJU RUKU CE TE APLICIRATI ISTU.

  14. Ni Ruska ni Američka ni Srpska. Ničija. Samo lud čovek će to smeće primiti. Došlo je vreme da se čovek brani od Države.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.