Zašto su pre 20 godina Rusi pretili isključenjem gasa 1Foto: Radenko Topalović

Isporuke ruskog gasa usled ukrajinske krize i plaćanje u rubljama ovih dana tema su brojnih medija, a pre tačno 20 godina Danas je pisao kako je Srbija samo Gaspromu za isporuku gasa dugovala 261 milion dolara.

Prema rečima tadašnjeg v. d. generalnog direktora NIS-a Dimitrija Vukčevića NIS je počeo da isključuje 41 preduzeće jer nisu više mogli da dozvole da se kratkoročnim zaduživanjima kod banaka „pokrivaju“ dugovanja industrijskih potrošača.

„Zbog neizmirenih obaveza Gasprom bi mogao da obustavi isporuku gasa a to bi izazvalo kolaps u privredi. Ukoliko industrijski potrošači inače, najveći dužnici NIS-a ne uplate 17 miliona dolara ruski partner bi, već naredne nedelje, mogao da zavrne slavine“, preneo je Danas Vukčevićeve tvrdnje.

U to vreme, prema njegovim rečima najveći dužnici bili su smederevski Sartid, valjevska Viskoza, Srpska fabrike stakla iz Paraćina, Matroza iz Sremske Mitrovice, pančevačka Azotara, Petrohemija i Staklara, a samo kamate po zaduženjima za deset dana februara i četiri dana marta dostigle su 25 miliona dinara.

NIS je tada po dogovoru sa Privrednom komorom Srbije smanjio cenu gasa sa 8,90 na 8,15 dinara kako bi se pomogla privreda koja je bila u veoma teškom položaju. Naveli su da su se odrekli naplate svojih usluga i troškova kako bi naplata dugovanja bila 100 odsto.

„Kako su nemoguća dalja nagomilavanja naših dugovanja budući da samo Gaspromu dugujemo 261, a ukupno 312 miliona dolara, prinuđeni smo da isključujemo one koji ništa ne plaćaju, a onima koji samo delimično izmiruju obaveze, gas ponovo obračunavamo po ceni od 8,90dinara. U drugom, trećem i četvrtom kvartalu projektovane obaveze bi trebalo da iznose 55,50 i 90 miliona dolara, što će biti veoma teško namiriti“, naveo je Vukčević.

Kako piše naš list, čak 43 preduzeća i državnih ustanova nisu izmirili obeveze za korišćenje gasa, ali na preporuku Vlade Srbije od isključenja su bili izuzeti svi budžetski korisnici: škole, bolnice, policija, vojska, studentski centri-ukupno njih 30.

Šest dana kasnije iz NIS-a obaveštavaju javnost da su Rusi ipak produžili rok za isplatu duga za gas do 12. aprila, navodeći da Gasprom može da prestane da isporučuje gas, ali da će verovatno pokušati da izvrše naplatu iz bankarskih garancija, dostavljenih prilikom sklapanja ugovora.

„Moramo da shvatimo da sve što se kupi u inostranstvu mora i da se plati. Ako se obaveze izmire iz budžeta to znači da neće biti novca za prosvetu ili zdravstvo. Prema tome, krajnje je vreme da privrednici počnu da plaćaju korišćenje gasa“, rekao je Dimitrije Vukčević i podsetio da se nastavlja sa isključenjima neredovnim platišama.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

S druge strane, Danas je došao do saznanja da će Vlada Srbije izmiriti dugovanja prema ruskom Gaspromu u predviđenom roku.

U nedelji koju opisujemo NIS je počeo sa prodajom evrodizela, koji sadrži znatno niže procente sumpora nego što je propisano važećim jugoslovenskim standardom.

Zašto su pre 20 godina Rusi pretili isključenjem gasa 2
Foto: Arhiva Danasa

„Ovaj ekološki dizel koji odgovara najnovijem standardu zemalja EU proizveden je u NIS Rafineriji Pančevo. Evro dizel će se prodavati po ceni od 40,40 dinara i može se kupiti na najprometnijim benzinskim pumpama NIS, a uskoro će se naći i na ostalim pumpama širom Srbije“, pisao je naš list.

Prema Vukčevićevim rečima planirano je da se godišnje proizvede oko 150.000 evrodizela što će, kako je procenjeno, u potpunosti zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta.

Od nedavno uvedeno je novo pravilo kada je u pitanju cena goriva. Prema uredbi o ograničenju cene derivata nafte svakog petka se određuje maloprodajna cena benzina i evrodizela i saopštava Ministarstvo trgovine i turizma. Od pekta 8. aprila u 15 sati do 15. aprila u 15 sati litar benzina će koštati 174,2 dinara umesto dosadašnjih 175 dinara, dok će evrodizel koštati 196,4 dinara za litar umesto 197 dinara koliko je koštao u prethodnoj nedelji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari