Završeno polaganje male mature: Hemija namučila osmake 1Foto: MInistarstvo prosvete

– Tu hemiju treba ukinuti – rezignirano kaže jedan osmak, koji je među prvima izašao sa današnjeg kombinovanog testa u dvorište beogradske OŠ „Josif Pančić“ koja je ugostila učenike iz susedne osmoletke „Filip Kljajić Fića“ tokom polaganja male mature.

Prvi đaci izašli su iz škole već posle pedesetak minuta od početka testiranja, vidno zadovoljni kako su uradili kombinovani test. Kažu da je bio najlakši, u odnosu na srpski i matematiku.

Naruku im je išlo to što su sva pitanja bila zatvorenog tipa, pa je trebalo samo da označe neke od ponuđenih odgovora za koje veruju da su tačni.

Još jedna promena u odnosu na raniju praksu je to što je redosled zadataka iz pet predmeta bio identičan za sve učenike, dok su ranije pitanja iz određenih predmeta bila izmešana pa je bilo teže za „domunđavanje“.

– Nisam znao šta reaguje sa hlorovodoničnom kiselinom – rekao nam je jedan osmak, a njegova vršnjakinja nadovezala se komentarom da nije sigurna da li je pogodila koji su rastvori u pitanju.

Takođe su imali nedoumice da odrede šta su reaktanti, a šta proizvodi sagorevanja.

Mnogi su se žalili na poslednji, 20. zadatak u testu koji je bio iz istorije.

– Dali su tekst koji treba da se pročita i da na osnovu toga zaključimo koje godine je Srbija postala kneževina. Ponuđene su bile četiri godine – pojasnila nam je jedna učenica.

Za većinu učenika sa kojima smo razgovarali zadaci iz fizike mogli su da se reše „logički“, biologija i geografija su bili „prelaki“, pa je tako trebalo pogoditi da li se data definicija odnosi na mortalitet ili natalitet,  koji od ponuđenih geografskih odrednica (Tibet, Bajkalsko jezero, Mesopotamija, Etna) je vulkan, kriptodepresija, nizija i visoravan, na kojoj od ponuđenih slika je prikazana populacija, šta je oplođenje, a šta fotosinteza…

– Najlakše pitanje je bilo iz geografije da oznake na engleskom jeziku povežemo sa stranama sveta – rekli su nam osmaci, koji kažu da su na kombinovanom testu bile „osnovne stvari“.

Za razliku od nekoliko osmoletki koje su novinari juče obišli i gde je bila primetna nervoza i direktora i dežurnih, obrazložena time da u istoj zgradi ispit polažu đaci iz više škola, u „Pančiću“ je sve izgledalo kao uobičajen radni dan. Jedino je upalo u oči prisustvo policajke ispred ulaza u školu i koja nas je zamolila da „intervju sa đacima radimo van školskog dvorišta“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari