Zbog čega se zaista saslušava Slobodan Milenković? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Iako je izjava Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a, da policijski inspektor Slobodan Milenković “radi” drogu, bila okidač da Više tužilaštvo u Beogradu otvori predmet o njemu, ova institucija se uopšte ne bavi tim optužbama.

Naime, on je danas dobio poziv za saslušanje u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu. I iako je saslušanje na Milenkovićev zahtev odložen za narednu nedelju, a okolnosti na koje će biti saslušan nisu poznat javnosti jedno je izvesno – on neće biti ispitivan o tome da li se bavi trgovinom narkoticima.

To otkriva Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije koji definiše nadležnosti posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije.

Ova odeljenja, kojih ima četiri, zadužena su za istraživanje nekoliko vrsta krivičnih dela – dela protiv službene dužnosti, krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, kao i krivična dela protiv privrede.

Imajući u vidu poziciju na kojoj se nalazi Milenković najverovatnije da se radi o delima protiv službene dužnosti, među kojima se nalaze i krivično delo zloupotrebe službenog položaja, krivično delo trgovine uticajem, krivčno delo davanje i primanje mita…

Za koje god od ovih dela da se sumnja, jedno je izvesno – ovo odeljenje tužilaštva ne može da se bavi navodnom trgovinom drogom.

Valja i podsetiti da se ovaj predmet i dalje nalazi u predistražnoj fazi, što će reći da se prikupljaju podaci od kojih zavisi da li će uopšte u formalnom smislu da bude i pokrenuta istraga. To je opet veoma daleko od eventualne optužnice i sudskog postupka.

Samo tužilaštvo je u jednom od ranijih saopštenja preciziralo da se Milenković ne ispituje oko istrage Jovanjice ili bilo kog drugog aktivnog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari