Zbog čega su česta hapšenja u Vranju i okolini koja imaju veze sa migrantima 1Foto: MUP

Poslednje hapšenje zbog šverca migranata samo je jedno u nizu koje se u prethodnih mesec dana dogodilo u Vranju i okolini ovog grada.

Potonji se slučaj sprečavanja krijumčarenja migranata zbio 9. januara, kada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Vranju uhapsili J. M. (63) iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Kako za Danas kažu u MUP, policija je, 9. januara, na auto-putu Vranje – Niš, u automobilu „ford“ kojim je upravljao osumnjičeni, „pronašla dva državljanina Pakistana i jednog državljanina Avganistana“.

Migranti su prevezeni u Prihvatni centar u Preševu, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Vranju, J. M. je određeno zadržavanje do 48 sati i on je, uz krivičnu prijavu, priveden tužilaštvu.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Vranju odredio mu je pritvor do 30 dana.

Ovo hapšenje, međutim, nije usamljen primer, premda je, u poslednjih 30 dana, bilo najmanje četiri slučaja hapšenja zbog sumnje na krijumčarenje migranata.

„Ne objavljuju se svaki događaji, već samo oni karakteristični“, rečeno nam je iz lokalne Policijske uprave, čime je potvrđena sumnja da je broj hapšenja i pritvora pri sprečavanju šverca migranata veći od onog koji je prezentovan javnosti.

Prema objavljenim podacima, samo poslednji mesec prošle godine, videćemo da su, najpre, 14. decembra uhapšeni članovi kriminalne grupe iz Vranja, Surdulice i Preševa, zbog sumnje da su, „na ovaj način, od avgusta do oktobra 2022. godine, omogućili ilegalan prelaz državne granice i transport za 90 iregularnih migranata, dok su tako stečen novac međusobno delili u zavisnosti od zadatka koji su imali prilikom izvršenja krivičnog dela.

Kako je tada saopštila policija, sumnja se da su N. N. (31) i D. N. (55), u cilju sticanja materijalne koristi, organizovali ovu kriminalnu grupu čiji su pripadnici, uz novčanu naknadu od 300 do 1.000 evra po osobi.

„Oni su omogućavali iregularnim migrantima nedozvoljen prelaz državne granice između Srbije i Bugarske, prevoz do Prihvatnog centra u Preševu, a potom i do Beograda, Subotice i Sombora, sa namerom daljeg transporta ka zemljama Evropske unije“, naveli su u policiji.

Potom je, pet dana kasnije, Danas pisao da je u Preševu uhapšen Kubanac, zbog sumnje da je izvršio isto krivično delo, a da je „policija zaustavila kombi kojim je upravljao osumnjičeni, kada je pregledom tovarnog dela vozila pronađeno 20 iregularnih migranata“.

Sledeći pokušaj krijumčarenja datira od 20. decembra, kada je uhapšena žena iz Zrenjanina (44), kao i mladić (18) na mestu suvozača, inače državljanin Avganistana.

O još jednom krijumčarenju migranata javnost u Vranju saznala je 24. decembra, jer je uhapšen turski državljanin zbog krijumčarenja Avganistanaca.Kako je tada saopštila Policijska uprava u Vranju, prilikom kontrole kombi vozila marke „reno“, u njemu je bilo „10 državljana Avganistana bez odgovarajućih putnih isprava“.

U svakom od pomenutih slučajeva, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, privedeni su nadležnom tužilaštvu, a iregularni migrant prevezeni su u Prihvatni centar u Preševu.

Podsetimo, bilo je primera u toku prošle godine da su migranti iz Avganistana, Sirije i Somalije u Vranju zaustavljeni na putu ka Evropskoj uniji.

Kontaktirali smo i sa Slobodanom Savovićem, koordinatorom Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS) za jug Srbije, kako bismo dobili informacije o migrantima koji borave u Prihvatnom centru u Vranju, ali do objavljivanja ovog teksta iz KIRS-a nisu odgovorili na naša pitanja o tome koliko migranata trenutno boravi u ovom prihvatnom centru, koliko je dece i u koliko porodica žive, kojeg su uzrasta mališani i pohađaju li školu, kao i čiji su državljani i da li, osim u ovom prihvatnom centru, nekada Motelu Vranje, borave na još nekoj lokaciji u gradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari