Zbog čega Užičani udišu vazduh koji miriše na mazut 1Branko Filipović/Foto: Grad Užice

Prethodnih dana, nekoliko građana Užica obratilo se redakciji Danasa zbog neprijatnog mirisa mazuta koji se osećao u najužem centru grada, na potezu od Trga partizana do Megdana. Iz „Gradske toplane“ kažu da nema razloga za brigu, jer je miris posledica pretakanja zagrejanog mazuta.

-Kod hotela „Zlatibor“ imamo staru kotlarnicu koja nije u funkciji više od deset godina, a investitor planira radove na tom mestu, pa mu je smetala naša cisterna sa mazutom. Zato smo pretakali mazut, koji smo prethodno morali da zagrejemo. Zato, sugrađani su nekoliko dana mogli da osete taj miris – objašnjava direktor „Gradske toplane“ Branko Filipović za Danas i dodaje da pretpostavka građana da je reč o curenju ili lošim cisternama, nije tačna.

Inače, odluka Grada nalaže da grejanje u Užicu traje do 15. aprila, ali  da službe budu u pripravnosti do 1. maja, u zavisnosti od vremenskih uslova.

-Aktuelna vremenska prognoza ukazuje da će radijatori biti topli i posle 15. aprila. Pretpostavljam da ćemo ujutro grejati zbog jutarnjih mrazeva, a u toku dana pratiti kretanje temperature – kaže Filipović i napominje da energenata, peleta i mazuta, ima dovoljno.

Podsetimo, u toku je procedura zamene kotlarnice “Blok Zlatibor”, jedine preostale na mazut, koja pokriva 130. 000 kvadrata, odnosno oko 2.200 korisnika. Nova kotlarnica, „Međaj“, kao primarni energent koristiće gas, a mazut ili lako loživo ulje biće alternativni energenti.

– Svi tenderi su završeni, a radove je dobila firma PEM sa raznim podizvođačima. Dokumentacija će biti završena u letnjem periodu, a po mom mišljenju, ukoliko bude sredstava, posle toga je potrebno još godinu dana da se napravi kotlarnica, kaže direktor „Gradske toplane“ u Užicu.

To znači da će Užice i u narednu grejnu sezonu ući sa dosadašnjom kotlarnicom na mazut, ali da će se, u najboljem slučaju za dve sezone, Užičani koji koriste tu uslugu, grejati na gas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari