Zbog urušavanja međuspratne konstrukcije zatvoren deo Treće beogradske gimnazije 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Deo Treće beogradske gimnazije zatvoren je za korišćenje jer je došlo do pucanja plafona u hodniku zgrade u prizemlju, kaže za Danas jedan od učenika te srednje škole.

I dok se pojedini đaci i roditelji žale na neuslovne prostorije u kojima se trenutno održava nastava, direktorka Treće gimnazije Olga Čokaš tvrdi da učenici imaju sve uslove za kvalitetan rad i boravak u školskim prostorijama.

Učenik ove gimnazije sa kojim smo razgovarali kaže da je usred radova na sređivanju zbornica i kancelarija primećeno da je međuspratna konstrukcija popusta i da se udubila.

– Pošto se na oko vidi da je ulegla konstrukcija zvali su neke inženjere i policiju i zatvorili su to škole. U tom krilu su tri učionice i dva kabineta informatike, tako da informatiku sada nemamo, a šest odeljenja koja su u te tri učionice su prebačena u podrum skole. To je nekada stvarno bio podrum, a zbog povećanja broja učenika pre nekoliko godina su te prostorije samo prekrečili, uneli klupe table. Uglavnom su se te učionice koristile za vežbe iz jezika kad je polovina odeljenja prisutna – priča ovaj učenik.

On kaže da je direktorka škole 1. septembra rekla da će sve biti sređeno za dve nedelje, ali da radovi nisu ni na vidiku.

Olga Čokaš za Danas pak kaže da je što se tiče sanacije dela zgrade upućeno obaveštenje svim nadležnim institucijama i da očekuje brzu reakciju i rešenje problema.

– Objekat u kome je smeštena škola je izgrađen pre skoro 120 godina i zahteva konstantno održavanje. Na delu međuspratne konstrukcije u jednom delu zgrade su nedavno uočeni određeni nedostaci i taj deo smo odmah zatvorili za izvođenje nastave. Radi se o tri učionice i dva kabineta, koje u dve smene dnevno koristi 80 učenika. S obzirom da naša škola ima približno 1.300 đaka uticaj navedenih okolnosti na njihovo neometano školovanje je sveden na minimum – tvrdi direktorka.

Kaže da je učenicima omogućeno da na kvalitetan način pohađaju nastavu u drugim školskim prostorijama kao što je svečana sala, dok se jedan deo nastavnog programa, koji to dozvoljava, odvija i na otvorenom.

– Kabineti koji su smešteni u suterenu zgrade su i ranije korišćeni u izvođenju nastave. Shodno tome učenici imaju sve uslove za kvalitetan rad i boravak u školskim prostorijama – smatra direktorka Čokaš.

Kada će sanacija dela zgrade Treće gimnazije biti završena pitali smo gradski Sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo prosvete, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari