"Zeleni" anesteziolozi "pocrveneli" 1Opšta bolnica Novi Pazar Foto: www.obnp.co.rs

Kad je najteže pozovi dr Tanju Petrović najkraća je „definicija“ kadrovskog stanja borbe protiv virusa korona u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Dr Petrović je anesteziolog iz Kraljeva i od letos, kada je ovaj grad bio najveće žarište u Srbiji, je heroina za Novopazarce.

Od pre nekoliko dana ponovo je u Novom Pazaru, gde se samo sa još jednim anesteziologom smenjuje na dežurstvima u zelenoj zoni. Prema najavama, danas bi trebalo da stigne i pojačanje iz čačanske bolnice.

Zelena zona ostala je bez službe Anesteziologije i reanimacije. Od pet anesteziologa, koji su bili u zelenoj zoni, četiri su zaražena virusom korona i nalaze se na lečenju. Van radnog stroja, zbog zaraženosti ovim virusom, su i glavna sestra i spremačica u toj službi.

Dežurni hirurg, koji ne želi da mu se pominje ime, tvrdi da je „operacioni blok u haosu i pred pucanjem „, ali i da je ostao da radi anesteziolog, koji je zvanično u penziji od novembra i koji odbija da se testira, „to je svima poznato“.

Koliko je ozbiljna situacija, ovaj hirurg navodi podatak, da je načelnik Anestezije i reanimacije, u petak, van svih protokola, iz crvene zone morao da uđe u operacionu salu, koja se „dezinfikuje“ samo hlorom.

Služba Anestezije i reanimacije (AIR) ima osam lekara anesteziologa. Njih pet je bilo u zelenoj, a tri su u crvenoj zoni. Dr Mithat Mušić je, na svom Fejsbuk profilu, napisao da je „zdravstveni sistem u Novom Pazaru pred kolapsom“ i da služba AIR „proživljava svoje teške trenutke“. Navodi da načelnik, v.d. direktora Meha Mahmutovića „radi i u crvenoj i u zelenoj zoni i ostavlja da se proceni koliko je to ispravno.

„Koliko je zaraženih tehničara, o tome se ćuti, Političko kadrovanje u našoj bolnici dovelo nas je na rub propasti“ – piše dr Mušić i postavlja pitanje menadžmentu bolnice „kako se osećate, kad morate da moljakate da nam se šalju anesteziolozi iz bolnica po Srbiji, a sami loše kadrirate?“ On moli direktora Opšte bolnice da se obezbede face CIPAP maske, koje već 10 dana ne dobijaju, iako je to potrošni materijal.

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Šefadil Spahić kaže da je „testirano desetak lekara i medicinskih sestara i da su praćenjem kontakata unutar bolnice uzeti brisevi od još pet zaposlenih“.

Na respiratorima šest osoba

Prema poslednjim podacima lokalnog Štaba za vanredne situacije, u subotu je bilo devet novih prijema inficiranih koronavirusom – po tri iz Novog Pazara i Tutina, dva iz Raške i jedan iz Sjenice. Na respiratorima je šest osoba, a dva pacijenta su na kiseoničkoj potpori. Povećan je broj pacijenata na bolničkom lečenju, pa ih je sada 74.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari