Zeleno svetlo EU za IPA III, skoro 14,2 milijarde pomoći 1Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Države članice Evropske unije dale su zeleno svetlo za skoro 14,2 milijarde eura pretpristupne finansijske pomoći (IPA III) za period 2021–2027. koja je namenjena Albaniji, Bosni i Hercegovini, Islandu, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Kako javlja Radiio-televizija Crna Gora, ova podrška će pomoći korisnicima u sprovođenju reformi s prespektivom budućeg članstva u Uniji.

“Korisnici će biti podržani u sprovođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili sa vrijednostima Unije i kako bi se postepeno prilagodili pravilima, standardima, politikama i praksi Unije”, saopšteno je iz Saveta EU.

Pomoć u okviru IPA III zasnivaće se i na pristupu učinka i fer udela, što znači da će se pomoć razlikovati po obimu i intenzitetu prema učinku korisnika.

“Posebna pažnja biće posvećena naporima koji se odnose na temeljne reformske oblasti – vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost. U isto vreme, primenjivaće se princip fer udela kako bi se osiguralo da obim i intenzitet finansiranja ne uzima u obzir samo učinak korisnika, već i njihove potrebe i kapacitete kako bi se izbjegao nesrazmjerno nizak nivo pomoći u poređenju sa drugima i da osiguraju napredak svih korisnika”, navode u Savetu.

Takođe je predviđeno da se obim i intenzitet pomoći mogu menjati u slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima.

“U takvim slučajevima sredstva bi se mogla proporcionalno smanjiti i preusmeriti bez ugrožavanja podrške poboljšanju osnovnih prava, demokratije i vladavine prava, uključujući podršku civilnom društvu”, objašnjavaju u Savjetu.

Ova podrška koja počinje da se primjenjuje retroaktivno od 1. januara 2021. biće podeljena prema tematskim prioritetima, a ne prema pojedinačnim potrebama zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari