Zelenović: Odluka je fasada za nasilne zloupotrebe režima 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić javno je preporučio razrešenje Nebojše Zelenovića sa mesta gradonačelnika Šapca smatrajući da je tokom predizborne kampanje zloupotrebio javni resurs kako bi promovisao sopstvenu izbornu listu, što je povreda Zakona o Agenciji.

Ovo rešenje direktora Agencije juče je objavljeno u Službenom glasniku, ali neće proizvesti nikakav efekat, imajući u vidu da Nebojša Zelenović više ne obavlja funkciju na koju se mera odnosi.

U rešenju Agencije precizira se da je 29. maja ove godine, na Jutjub kanalu televizije Šabac objavljen prilog pod nazivom „Na gradskom bazenu ponovo građanski termini“.

U prilogu, navodi se u rešenju, Zelenović je iskoristio javno obraćanje da promoviše postignute rezultate lokalne vlasti i buduće planove.

Posebno je naglašeno da je Zelenović obraćanje završio rečenicom „Šabac je naš“, što je istovremeno bio i deo naziva njegove izborne liste.

Na taj način, bivši gradonačelnik Šapca je, povredio član Zakona o Agenciji koji kaže da „funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata“.

Razlog zbog kojeg se direktor odlučio da izrekne strožu meru i preporuči razrešenje je, kako se ističe, zato što je uvidom u spise utvrđeno da ovo nije prvi slučaj da Zelenović povređuje ovaj član zakona.

Nebojša Zelenović u izjavi za Danas ističe je rešenje Agencije za sprečavanje apsurdno, imajući u vidu da je on nasilnim putem smenjen sa vlasti.

– Ovo rešenje treba da posluži kao fasada koja prikriva činjenicu da je vlast u svoju korist zloupotrebila sve institucije u zemlji. Agencija, koja je ćutala o svim nezakonitim radnjama vlasti tokom izborne kampanje, sada je našla za shodno da preporuči moje razrešenje. I to kada je režim nasilnim putem preuzeo lokalnu samoupravu u Šapcu, kaže Zelenović.

Postupak protiv njega pokrenut je na osnovu prijave koju je zbog povrede zakona podnela nevladina organizacija CRTA.

Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA, ističe da i pored toga što rešenje ne može da proizvede pravne posledice, imajući u vidu da Zelenović više nije gradonačelnik, ostaje činjenica da je u ovom konkretnom slučaju on prekršio zakon time što je zloupotrebio javni resurs.

Prijava protiv Zelenovića, međutim, nije bila jedina koju je CRTA uputila Agenciji za borbu protiv korupcije.

Oni su poslali prijavu i protiv Ane Brnabić zbog toga što je u decembru prošle godine, pre nego što su bili raspisani izbori, tokom gostovanja na televiziji Pink u svojstvu premijerke pozvala građane da glasaju za Srpsku naprednu stranku.

Šest meseci kasnije Agencija je odbacila ovu prijavu kao neosnovanu.

„Po našem mišljenju kada se javni funkcioner obraća građanima u tom svojstvu a pritom promoviše jednu stranku, ima veliki uticaj na kreiranje javnog mnjenja. Na taj način se zamagljuje razlika između toga šta su npr. uspesi stranke a šta države, odnosno često se državni uspesi predstavljaju kao stranački i na taj način se građani dovode u zabludu“, ističe Nedeljkov.

On je naglasio da su analizom rešenja koje je Agencija donosila po njihovim prijavama, utvrdili da su njene odluke neujednačene prema različitim političkim opcijama, kao i da postoje sporna tumačenja zakonskih odredbi koja su primenjivana prilikom odlučivanja.

„Agencija je u tri situacije, u kojima je utvrdila da postoji povreda zakona, izrekla meru upozorenja Srpskoj naprednoj stranci, dok je u isto vreme za istovrsnu povredu zakona podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Socijalističke partije Srbije, što predstavlja strožu sankciju. S obzirom na to da su se prijave Crte odnosile na spotove koje su i jedna i druga stranka snimile u prostorima javnih ustanova, čime je došlo do zloupotrebe javnih resursa, Agencija je pokazala nedoslednost u odlučivanju i izricanju mera“, ističe Nedeljkov. Agencija je, napominje on, dosadašnjim svojim postupanjem, ostavila prostor za zaključak da odluke donosi pod političkim uticajem, a ne nezavisno, isključivo na osnovu zakona i u cilju zaštite javnog interesa.

„Tek nakon što je izrekla tri mere upozorenja Srpskoj naprednoj stranci u tri različita slučaja odnosno prijave, Agencija je tek u četvrtom postupku donela rešenje kojim se utvrđuje da je ta stranka postupila suprotno odredbi člana 23. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, bez izricanja mere upozorenja. To znači da je Agencija u obavezi da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Srpske napredne stranke pred nadležnim prekršajnim sudom. Prema našim saznanjima, taj zahtev je podnet Prekršajnom sudu u Beogradu“, navodi Nedeljkov.

Preporuka bez epiloga

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, po kojem je vođen postupak protiv Nebojše Zelenovića, između ostalih Agenciji daje na raspolaganje i meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje. Ova stroža mera, međutim, samo je preporuka. Naime, zakon propisuje da organ koji treba da razreši funkcionera ima rok od 60 dana da obavesti Agenciju da li je po njihovoj preporuci i postupio. Kako ne postoji kaznena odredba za nepostupanje po preporuci, većina ovih mera ostaje bez epiloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari