Žene u crnom održale performans u Knez Mihailovoj 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Nevladina organizacija Žene u crnom održala je večeras u Knez Mihailovoj ulici performans „Vukovar – ubijanje jednog grada“, gde su aktivisti razvili transparent „Nikad nećemo zaboraviti zločin u Vukovaru“.

Oni su istakli da je to bio jedan od najvećih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na transparentima je pisalo i „JNA je držala Vukovar pod opsadom 87 dana“. Rušenje i ubijanje Vukovara je postalo simbol za varvarsko rušenje gradova i nikad nećemo zaboraviti 19. seprembar 1991, kad su tenkovi JNA otišli u Vukovar prekriveni cvećem građana Beograda, a taj čin ostao je prekriven ćutanjem, izjavila je novinarima aktivistkinja organizacije Žene u crnom Staša Zajović.

Ona je rekla da akcijom žele da dignu glas protiv zaborava i protiv poricanja, jer se taj zločin ne nalazi u udžbenicima. A oni koji su osuđeni ratni zločinci, kao što je Veselin Šljivančanin, su moralni politički autoriteti, koji ne samo da vrše reviziju sudski utvrđenih činjenica u Hagu, već i reviziju istorijskih događaja, što veoma ponižava žrtve, rekla je Zajović.

Prema njenim rečima, to pokazuje kontinuitet nekažnjivosti u Srbiji, jer proces za zločin na Ovčari traje 15, a za zločin u Lovasu 10 godina, bez pravosnažne presude. Nadamo se da proces integracije Srbije u Evropu mora da prisili Srbiju da okonča te procese i da kazni direktne izvršioce, jer mnogi odgovorni za zločine u Vukovaru, kao i za konc-logore u Srbiji, provode mirne penzionerske dane, predočila je Zajović.

Zajović je dodala da već 15 godina zahtevaju da se obeleže mesta zločina u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici i traže da se otvore arhive Vojske Srbije kako bi se saznala istina o nestalima i pokrenuo postupak za urbicid u Vukovaru. Skup ispred Ruskog cara obezbeđivala je policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari