Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je juče Žetvene svečanosti Karpatskog basena, koje se po šesti put održavaju u selu Gornji Breg kod Sente.
Osim učesnika pristiglih iz okolnih zemalja, u ovom selu okupili su se i brojni posetioci među kojima su bili i visoki zvaničnici Srbije, Vojvodine i Mađarske.

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je juče Žetvene svečanosti Karpatskog basena, koje se po šesti put održavaju u selu Gornji Breg kod Sente.
Osim učesnika pristiglih iz okolnih zemalja, u ovom selu okupili su se i brojni posetioci među kojima su bili i visoki zvaničnici Srbije, Vojvodine i Mađarske. U okviru ove manifestacije održano je takmičenje žetelaca, priredba sa simboličnim radnjama i pesmama koje označavaju berićetnu žetvu i sigurnost koju takva žetva nosi.
Pozdravljajući okupljene na mađarskom i srpskom jeziku, predsednik IV APV Bojan Pajtić zahvalio se i zemljoradnicima ovog kraja na podršci koju su prižili pokrajinskoj vladi i ostvarenju prošlogodišnjeg zahteva da se obezbedi pet hiljada dinara po hektaru za zemljoradnike. Pajtić je rekao da je to tek početak, „moramo da vratimo stari sjaj selu, da vratimo mlade u selo, da poboljšamo materijalni položaj seljaka“.
– Danas je poljoprivredna mehanizacija kod nas stara u proseku 25 godina i bez pomoći države nije moguće da se ta situacija poboljša. Nije moguće da naš seljak izađe na tržište i da se takmiči sa poljoprivrednicima iz drugih zemalja. Stoga je važno da država pomogne, ona ne sme da razmišlja samo o tome kako da poveća prinose, već kako da seljak i selo žive bolje – zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari