Vrhovni poglavar Islamske zajednice (IZ) Srbije reis-ul-ulema Adem Zilkić juče je uputio otvorena pisma muftiji IZ u Srbiji Muameru Zukorliću i reis-ul-ulemi IZ BiH Mustafi Ceriću u kojima ih poziva na prevazilaženje nesuglasica. U pismu muftiji Zukorliću reis Zilkić navodi da je tragajući za rešenjem postojećeg stanja u IZ ne vidi drugi put „osim da kroz dogovor rešimo sve naše sporove, jer je sadašnjim stanjem urušena svetost vere, dostojanstvo vernika i stabilnost zajednice“.


„S obzirom da naše podele nisu teološke već konceptualne i etičke prirode, uprkos činjenici da si ukinuo Mešihat Islamske zajednice Sandžaka i mimo dogovora zajednicu organizaciono drugačije ustrojio, pozivam te da se sastanemo kao odgovorni ljudi radi rešavanja svih spornih pitanja. U ovom istorijskom trenutku najmanje je važna lična sujeta i interes u odnosu na interese, potrebe i želje naših vernika“ – napisao je reis-ul-ulema IZ Srbije Zilkić muftiji Zukorliću.

Od vrhovnog poglavara IZ BiH reis-ul-ulema Cerića, reis Zilkić traži da kao nadređeni muftiji Zukorliću „založi u cilju istraživanja rešenja za teško stanje u međumuslimanskim odnosima u Sandžaku koji traju već nekoliko godina“, jer je vreme pokazalo da „događaji idu suprotno planovima i željama“ vernika.

„U ovom važnom trenutku najmanje je potrebno vraćati se u prošlost, koju ne možemo promeniti ili neodgovorno iščekivati budućnost“ – piše vrhovni poglavar IZ Srbije i poziva na susret radi rešavanja svih problema koje opterećuju IZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari