"Sveti Sava pa Aleksandar Vučić": Zlatibor Lončar tvrdi da Srbi pre dolaska naprednjaka nisu imali gde da se leče 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Narodni poslanik Srpske napredne stranke i nekadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na sednici Skupštine izjavio da pacijenti pre 2012. godine nisu mogli uopšte da se leče u zdravstvu.

„Dok stе vi vodili zdravstvo, pacijеnti nisu mogli ni da sе lеčе, nijе bilo aparata za zračеnjе, ni lеkova sa kojim su mogli da sе lеčе, ni ljudskih uslova gdе bi mogli da lеžе. To jе istina, i to svi znaju. Naravno da vam ovo nе prija da čujеtе, možеtе da lupatе koliko god hoćеtе, ali to građani znaju i tako ćе vam građani i vratiti, a vi nastavitе tako da sе ponašatе“, poručio jе Zlatibor Lončar poslanicima opozicije.

Poslanici iz redova opozicije su lupali u klupe dok je Lončar ovo govorio.

Pulmolog Dejan Žujović za Danas ironično kaže da je Zlatibor Lončar uvek u pravu, te da se nismo ni lečili dok Aleksandar Vučić nije došao među Srbe.

– Imali smo pijavice, bokvicu, nismo imali ni bolnice, ni puteve, ni zgrade, živeli smo u zemunicama, Sveti Sava pa Aleksandar Vučić. Evo, za svog života prvi put sam video bolnicu koja je izgrađena i baš sam bio oduševljen. Jedan profesor je lepo rekao za Lončara da on ne bi znao ni miša da otvori, a kamoli čoveka. Bilo bi mu bolje da se vrati tamo u Zemunski klan i da radi svoje posliće i kombinacije, ne da komentariše zdravstveni sistem ove države, navodi Žujović.

Posebno mu je fascinantan deo Lončarove izjave da pre dolaska naprednjaka na vlast pacijenti nisu imali gde da leže, pa je upitao gde je on pre 2012. godine lečio pacijente i šta je radio.

Žujović kaže da, nažalost, zdravstveni sistem u Srbiji nikada nije bio sjajan, koliko god voleli da ga hvalimo.

Zlatibor Lončar
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

– Daleko od toga da nije bilo kreveta. Bolničkih ležajeva u svih 12 godina uvećan je možda za 200 do 500, i to ako računamo kovid bolnice koje sad ne rade. Nek se drže lepo statistike, podataka, nemoj da komentarišu na prazno, kao pijačari, ne stoji im to. 2012. godine imali smo veći broj lekara i medicinskih sestara u našem zdravstvenom sistemu, dok on nije došao sa svojom genijalnom idejom da nam zabrani prijem u bolnice i zdravstvene ustanove, navodi Žujović.

Ističe da trenutno postoji problem što u određenim zdravstvenim ustanovama nisu zaposleni pedijatri koji treba da leče decu, zbog „genijalnih odluka da se zdravstveni radnik svede na opštinskog službenika“.

Žujović zaključuje da je glupo komentarisati Lončara, te da je to ispod časti svakog normalnog čoveka.

Poslanik stranke Srbija centar prof. dr Dragan Delić stava je da Zlatibor Lončar ne treba da se komentariše.

„Istorija humane medicine ne počinje od njih“, kratko je poručio.

Narodni poslanik stranke Novo lice Miloš Parandilović u sličnom tonu smatra da su naprednjaci nakon ovih 12 godina vlasti potpuno otupeli od moći i funkcija, zbog čega je teško komentarisati „njihove gluposti i laži“.

– Oni misle da ni svet nije postojao pre njih, ni država Srbija, nego su oni sve u ovoj zemlji izmislili. Lončar ne zaslužuje nikakav specijalan komentar, čovek se prosto uklopio u Vučićev kartel koji vlada ovom zemljom, koji je uzurpirao sve institucije i stavio sve pod svoju kontrolu, kaže Parandilović.

Dalje navodi da oni preko svojih medija plasiraju stvari kako bi sludili narod, da pokažu kako smo potpuno otupeli i da sa nama mogu da rade šta požele.

– Sa druge strane ako pogledate, oni su sve u ovoj zemlji razorili, a preko svojih medija, pre svega sa nacionalnom frekvencijom, svaki poraz predstavljaju kao pobedu. Jedino im je bitno da nakon svakog mandata izađu sa milionima u džepu, kako bi jednog dana kad izgube vlast imali više kapitala nego cela država, ističe Parandilović.

Naš sagovornik naglašava da je neophodno da opozicija promeni politički diskurs koji je zauzela prema naprednjacima, te da sa njima ne postoji mogućnost normalnog i primerenog dijaloga, kao i da su izjave poput Lončarove „klasična komunistička propaganda koju je koristio i Tito“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari