Zloupotrebe službenih vozila u Lučanima (ni)je bilo? 1Foto: Nenad Kovacević

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu ni posle šest meseci nije odlučilo o krivičnim prijavama organizacije CRTA za zloupotrebu službenih automobila tokom izbora u Lučanima.

Prijave su podnete protiv NN izvršioca iz gradskih uprava Novog Sada, Pančeva i Šida, kao i više javnih komunalnih preduzeća iz tih gradova kao i Vršca i Vrbasa za krivično delo zloupotrebe službenog položaja i korišćenja službenih automobila prilikom lokalnih izbora u Lučanima 16. decembra prošle godine.

Jedino je odbačena krivična prijava protiv opštinske uprave u Šidu jer je, kako je Tužilaštvo navelo, „korisnik vozila upravljao je shodno putnom nalogu službenim vozilom Opštine Šid, radi posete javnom preduzeću sa teritorije Opštine Lučani“. Oni kažu da nema dokaza koji bi izazvali sumnju da je ovakvim postupanjem naneta šteta Opštini Šid ili budžetu Srbije, odnosno da je zloupotrebljena imovina opštine.

Polovinom februara CRTA je podnela krivične prijave protiv odgovornih u nekoliko novosadskih preduzeća i ustanova, zbog korišćenja službenih vozila u Lučanima za vreme lokalnih izbora 16. decembra prošle godine. CRTA je identične krivične prijave podnela i protiv odgovornih lica u Pančevu, JKP „Drugi oktobar“ u Vršcu i Poljoprivredne stručne službe u Vrbasu, čija vozila su, takođe, snimljena u Lučanima iako ta preduzeća tog dana, a ni ranije, nisu imala nikakvih poslova ni razloga da budu u toj varošici.

Rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu Vidak Daković kaže da se još radi na tim krivičnim prijavama.

– Stižu na red jedna po jedna prijava, stići će valjda i ostale, ne treba da brinete – rekao nam je Daković.

Na primedbu da je već prošlo pola godine i da će uskoro godišnjica izbora u Lučanima, kada se u to mesto sjatilo više stotina automobila iz drugih mesta za koje u CRTI smatraju da su zloupotrebljena u političkoj kampanji SNS, Daković kaže: „Nažalost, ne ide to onom brzinom kojom bismo i mi hteli“. On dodaje da brojnost prijava – ukupno 11 – utiče na rok njihove obrade.

– Nije to tako jednostavno, da je to samo jedan predmet, pa da se fokusiramo samo na njega – rekao je Daković, odbacujući sumnje da se iza toga krije nešto drugo, odnosno, politički pritisci da se ceo slučaj gurne pod tepih.

Zamenik programskog direktora CRTE Pavle Dimitrijević kaže za Danas da im ostaje samo da čekaju.

– Od jednog tužilaštva smo dobili odgovor, verujem da će uskoro doći i od ostalih – navodi Dimitrijević. Crta je podnela krivične prijave zbog sumnje da su odgovorna lica određenih javnih ustanova i preduzeća počinili krivično delo zloupotrebe javnih resursa.

Bez odgovora

Većina „prozvanih“ oglušila se na pitanja Danasa zbog čega su slali ljude i službene automobile gradova i preduzeća u Lučane baš na dan izbora ili su nemušto navodili da su išli u posetu kolegama. Aktivisti SNS su ubeđivali meštane da glasaju za tu stranku, a brojnost vozila sa strane trebalo je da zaplaši sve one koji bi dali glas drugoj strani. Sve to, stiče se utisak, liči na pokušaj zataškavanja ove afere kao i u brojnim drugim slučajevima u koje je upletena SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari