Zrenjanin: Uvođenja privatnog sektora u javne poslove 1Foto: Wikipedia

Nemoguća situacija sa izgrađenim postrojenjem prečistača vode u Zrenjaninu koji ne radi, jer ne ispunjava zakonom propisane kriterijume, mogla bi uskoro da se reši izmenom zakona, upozorava zainteresovana javnost u Zrenjaninu.

Naime, kako navode u Udruženju potrošača „Begej“ i GI „Zajedno za vodu“ na sednici Vlade 16. novembra, podnet je predlog zakona o dopuni Zakona o komunalnim delatnostima koji će izmenom jednog člana, ukoliko ga Skupština Srbije usvoji, omogućiti da se poslom vodosnabdevanja i javnog prevoza tramvajima i trolejbusima mogu baviti i privatne firme.

Prema dosada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima, bilo je propisano da komunalnu delatnost snabdevanja vodom za piće mogu obavljati isključivo javna preduzeća koje osniva jedinica lokalne samouprave.

„Suština uvođenja privatnog sektora u tradicionalne javne poslove jeste smanjenje fiskalnog pritiska na lokalni budžet, ubrzanje infrastrukturnih ulaganja, poboljšanje usluga, ali i podsticanje rasta društvenog proizvoda i boljeg života građana“, stoji između ostalog u obrazloženju predloga zakona. U detaljnom dokumentu data je analiza poslovanja javnih vodovoda u Srbiji, prema kojoj proizlazi da vodovodi posluju pozitivno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari