Zrenjaninac Dragan Lambić drugi put na Stenfordovoj listi uticajnih istraživača 1Foto: Miroslava Pudar

Zrenjaninac Dragan Lambić, doktor nauka i profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru, i ove godine visoko je kotiran na Stenfordovoj naučnoj listi najcitiranijih istraživača u svetu.

Lambić se u društvu uticajnih mladih naučnika nalazi drugu godinu za redom, ovoga puta značajno je bolje pozicioniran na listi gde je dospeo naučnim radovima iz oblasti kriptografije i metodike informacionih tehnologij, a osnova svega je matematika kojom se bavi.

O postignućima dr Lambića Danas je pisao i prošle godine, kada se ime ovog profesora pojavilo na Stenfodovoj listi najcitiranijih naučno-istraživačkih radova.

„U odnosu na prošlu godinu sam ostvario značajan napredak na Stenfordovoj listi od više od sedam hiljada mesta. Ovaj napredak je posledica rada iz prethodnog perioda, pošto je potrebno vreme kako bi naučni radovi bili vidljiviji svetskoj naučnoj zajednici, što je jedan od preduslova za ostvarivanje značajnijeg broja citata“, objašnjava Lambić za Danas.

Prema njegovim rečima, zbog nedostatka sredstava za istraživanje i specifične atmosfere na fakultetu u prošloj godini, uprkos činjenici da se u svetu visoko koira, nije imao uslove za istraživanje kakve je želeo.

„Uprkos takvoj situaciji radio sam sa doktorantima pomažući im u naučnom radu i objavio rad iz oblasti primene informaciono komunikacionih tehnologija u nastavi. Po mom mišljenju, kada su u pitanju uslovi za naučnike u Srbiji, ništa se ne menja na bolje. Ne samo s aspekta finansija, već i u pogledu statusa naučnika i načina na koji ih bitni činioci društva iz državnih, naučnih i privrednih institucija posmatraju“, objašnjava dr Dragan Lambić.

Kako kaže, na Stenfordovoj listi i ove godine, možda čak i više nego pre, ima još naučnika iz Srbije.

Oni su se tamo našli zbog sopstvenog zalaganja, a manje zbog institucinalne podrške.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari