Zrenjaninci broje kamione, mere zagađenje, traže obilaznicu 1Foto ilustracija Zoran Dedic - Svaki minut po jedan šleper prođe Zrenjaninom

Nakon što su pre mesec dana postavili uređaje za merenje zagađenja vazduha u realnom vremenu, grupa Zrenjaninaca okupljena oko udruženja Zrak ( Zrenjaninska akcija ) počela je sa evidentiranjem teretnog saobraćaja koji prolazi kroz ovaj grad i stambena naselja. Rešili su da, kada prikupe podatke, izađu sa zahtevom lokalnoj vlasti da se ubrza izgradnja obilaznice.

– Monitoring je rađen juče od 7 do 18 časova, fotografisan je svaki kamion, kako bi imali materijalne dokaze sa zapisanim vremenom prolaska. Presek je napravljen u 15 časova, kada je 705 kamiona prošlo Bulevarom Milutina Milankovića. Do kraja dana smo izbrojali 903 kamiona. Naše praćenje je pokazalo da je broj kamiona ogroman, da je zrenjaninska saobraćajnica potpuno van funkcije što se tiče teretnog saobraćaja i da ti kružni tokovi nisu predviđeni za teretne kamione – objasnio je Bekim Rukeci aktivnosti Zrak-a.

Kako navodi, zagađenje koje kamioni prouzrokuju očitava se na senzoru koji je postavljen kod Karađorđevog parka i ti podaci biće uskoro poznati javnosti. Ipak, propali asfalt i šteta koja se čini na objektima u Zrenjaninu u neposrednoj blizini magistrale se možda može izračunati, ali nematerijalna ne može da se izrazi ni na jedan način, a upravo je ona najskuplja i najznačajnija, smatra novinar Zoran Dedić koji je u januaru ove godine došao do slične računice.

– Raskrsnicom koja kroz širi centar Zrenjanina spaja Kikindu, Novi Sad i Beograd samo za pola sata prođe oko 40 teretnjaka, koliko sam izbrojao. U proseku jedan šleper za minut, a u saobraćajnom špicu verovatno mnogo više.  Ovako učestao i težak saobraćaj šteti kolovozu, škodi vodovodnim, kanalizacionim i drugom instalacijama. Lako je utvrditi i koliko ta teško natovarena vozila, uglavnom stara u proseku deceniju, izduvnim gasovima truju vazduh u centru grada, kolika su opasnost zbog tereta koji prevoze – objašnjava Zoran Dedić.

Sagovornik Danasa kaže da se sve to zna već 15 godina, kada je i sagrađen prvi deo „prstena“ obilaznice od Novosadskog do Mihajlovačkog puta. Nažalost, ni jedna vlast do sada se nije dovoljno angažovala da se obilaznica završi, kao da se čeka da to umesto njih „pogura“ neko drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari