Zrenjaninci dnevno troše 20.000 evra na kupovinu flaširane vode, jer voda sa česme nije za piće 1Foto: M.P./Danas

Ljudi moji, pa kako vi izdržavate bez vode? Šta radite na ovim vrućinama? – pitaju nas, Zrenjanince, svi ostali misleći da smo sigurno u totalnoj pustinji sada kada su spoljašnje temperature ovako visoke.

Gledaju nas ko vanzemaljce, smeju nam se zbog onog bazena sa mineralnom vodom misileći, valjda, da nema života nakon zabrane korišćenja vode.

Ali nije tako. Ili nije bar tako. Vode ima, nema restrikcija, nema karakterističnog za leto slabog pristika u mreži. Jeste da ta voda nije za piće ali je kao tehnička voda dostupna za sve ostalo, pranje, tuširanje, održavanje domaćinstva.

Razlog da je Zrenjanin ovoga leta, za razliku od prethodnih godina, relativno mirniji u snabdevanju vodom u odnosu na druge gradove je taj što su izbušeni novi bunari, nešto se ulagalo u tom smislu dok se čeka da se reši problem sa prečistačem vode.

„Nećete pasti metaforički govoreći ako i popijete vodu sa arsenom, prosto to ne deluje tako. Voda takvog sastava deluje na duge staze, kada ste godinama i dugo izloženi tome. Postoji dosta radova i istraživanja o uticaju arsena u vodi na zdravlje stanovništva, arsen je kancerogen i zato se insistira na pravilnom tretmanu vode kako bi stanovništvo imalo na raspolaganju vodu koja je potpuno ispravna i bezbedna“, objasnio je dr Aleksandar Stevanović iz Instituta za socijalnu medicinu Medicinskog fakuteta u Beogradu na sinoćnoj tribini u Zrenjaninu gde se pričalo o brojnim problemima pijaće vode u Srbiji.

Ipak, Zrenjanin se od drugih mesta razlikuje jer je njegov problem obnarodovan i prilično poznat svima.

Da bi zadovoljili potrebu za pijaćom vodom, ne samo leti, već svaki bogovetni dan, Zrenjaninci moraju da je kupe ili da imaju ugrađene filtere u svojim domaćinstvima, što je sve češći slučaj. Takvi mali pogoni ugrađuju se i u bazene, a koriste ih masovno i preduzeća, dok ih velika industrija odavno ima.

„Od kada je uvedena zabrana korišćenja vode iz gradske vodvodne mreže 2004. godine, mi ugrađujemo filtere za vodu, to su fabrike u malom i do sada imamo pozitivna iskustva. Naši dugogodišnji korisnici čak prelaze na nove, savremenije modele i u tom smislu Zrenjanin nije izuzetak, jer zdrav pristup životu je sada trend i mi najviše tih filtera prodamo zapravo u Novom Sadu, gde je gradska voda iz česmi ispravna ali ljudi, eto, vole flaširanu i filtriranu vodu“, priča svoje iskustvo trgovac opremom za vodu Predrag Marinac.

Oni koji ne mogu da kupe flaširanu vodu, spas traže na jedinoj preostaloj gradskoj česmi gde je voda dostupna svima. Jutros smo zatekli više Zrenjaninaca kako sipaju vodu u balone.

„Meni je ovo spas. Kupujem vodu za piće ali često dolazim ovde na česmu da natočim. Dolazio bih i češće da je bliže, ne znam zašto ne naprave česmu kod nas u naselju Dositej Obradović.“, priča Dejan.

Kaže da je njegovoj četvoročlanoj porodici dovoljno deset litara vode za piće za dva dana.

„Sad kad je toplije, brže se popije. Kad bi koristio ovu vodu za kuvanje i pranje, trebalo bi mi duplo toliko“, objašnjava Dejan.

Stariji muškarac na česmi pored kaže da voda sporo teče i da treba zameniti filtere ali neće da se predstavi, ni da se slika.

„Mi ponekad dođemo i sipamo vodu u balone, koristimo je za kuvanje i zalivanje bašte i voća. Za piće sebi kupujem vodu. Ja sam hemičarka u penziji, znam da je ova voda solidna, jedino treba dodavati minerale. To važi i za kućne filtere“, objašnja starija Zrenjaninka.

A u radnjama voda se prodaje svakodnevno, kada je toplo veća je i pradaja.

Procene su da se u Zrenjaninu dnevno troši 20.000 evra na kupovinu flaširane vode za piće.

Kada će ta praksa prestati niko sa sigurnošći ne može da kaže, s obzirom na to da izgrađeni pogon prečistača vode godinama stoji i ne isporučuje potrošačima ispravnu vodu.

Njegov novi vlasnik u Vladi Srbije, gde su veoma oprezno izjavili da se nadaju da je ovo konačno rešenje za Zrenjanin, potpisao je početkom jula ugovor kojim se garantuje snabdevanja grada vodom ali tek tamo 2024. godine.

Do tada, Zrenjaninci, vidimo se u prodavnici ili kod česme !

Više vesti iz ovog grada čitaje na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari