Zrenjanincima stigli uvećani računi za smeće, neko plaća i "dve crvene" 1Foto: M.P./Danas

Kao što su najavili u svom programu poslovanja tokom juna a sve pravdajući se poskupljenjem goriva i troškovima cene rada, JKP Čistoća i zelenilo podiglo je cene svojih usluga a uvećani računi sada su stigli na naplatu Zrenjanincima.

Domaćinstva koja su plaćala 1.000 dinara odnošenje smeća iz porodičnih kuća sada imaju račune veće od 1.200 dinara, kuće od 200 i više kvadrata sa četiri člana domaćinstva moraju da izdvoje bar „dve crvene“ za uslugu đubretara.

U stanovima je nešto bolja situacija, pa su tako računi za stan od 50 kvadrata i četiri člana domaćinstva bili u junu 454 dinara a novi račun za juli im je 656 dinara.

A kako se došlo do ovih cena vidi se iz materijala koje je JKP Čistoća podnelo Gradskom veću i Skupštini grada, gde navode da prosečan račun za usluge iznošenja smeća u Zrenjaninu sa povećanim cenama iznosi 738 dinara.

Prethodno poskupljenje usluge odnošenja smeća bilo je u februaru 2021. godine.

Šta to plaćaju Zrenjaninci

Iznosi na uplatnicama za uslugu odnošenja smeća zavise od kvadrature i broja članova domaćinstva, a kada se poredi kompletna usluga smeća, stanovi su u svemu u prednosti.

Smeće se iz naselja kolektivnog stanovanja odnosi skoro svakodnevno, negde i dva puta dnevno prolaze kamioni smećari, zabog čijih troškova su, između ostalog, sprovedena poskupljenja.

U porodičnim kućama nema takve usluge i ova kategorija potrošača podnosi najveći teret poskupljenja.

Naime, smeće se iz objekata individualnog stanovanja odnosi jednom nedeljno, odnosno četiri puta mesečno. Ukoliko dan za odnošenje smeća pada na praznik, odnošenje smeća se produžava za još nedelju dana.

Onima kojima se na trenutno visokim spoljnim temeperatura usmrdi otpad, moraju to sami da rešavaju.

Kako je opravdano poskupljenje

Čistoća i zelenilo“ predložilo je u junu korekciju cena iznošenja i deponovanja smeća za građane, ustanove i privredu, kao i paušal za prvu, drugu i treću kategoriju, pogrebne usluge, održavanje grobnica i staza.

To je pravdalo činjenicom da je na globalnom tržištu energenata došlo do ogromnih poremećaja.

Kako su naveli, pored povećanja cene dizel goriva i električne energije, poskupeli su i rezervni delovi, oprema i materijal koji preduzeće nabavlja u cilju nesmetanog pružanja usluga.

„Uz troškove radne snage, sirovina, materijala i rezervnih delova, troškovi dizel goriva u strukturi cene usluga upravljanja otpadom imaju veliko učešće. U komunalnim preduzećima se, u proseku, ovo učešće kreće do 16,5 odsto. Preporuka je da bi na svakih deset odsto poskupljenja dizel goriva trebalo povećati cenu iznošenja smeća u proseku za 1,6 odsto“, navedeno je u izmenama i dopunama programa poslovanja JKP „Čistoća i zelenilo“.

Na računu i rast troškova zaposlenih

Kao razlog poskupljenja usluga JKP Čistoće posebno je apostrofiran rast troškova zaposlenih, zbog, kako su naveli, konstantnog rasta minimalne cene rada.

U ovom preduzeću 55 odsto zaposlenih prima osnovnu zaradu manju od važeće minimalne cene rada.

Zato je rukovodstvo ove firme, uz saglasnost gradske administracije, smatralo da je neophodno povećanje cena komunalnih i pogrebnih usluga bar u meri koja bi omogućila pokriće uvećanih troškova poslovanja.

„Po metodologiji razvijenoj u Stalnoj konferenciji gradova i opština, smatra se da su cene pristupačne kada prosečni račun za te usluge nije veći od 1,5 odsto od prosečne neto zarade ostvarene u određenoj lokalnoj samoupravi. S obzirom na to da je prosečna neto zarada u Zrenjaninu, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, u decembru 2021. godine iznosila 67.652 dinara a 1,5 odsto iznosi 1.014,78 dinar), a da prosečan račun za usluge iznošenja smeća u gradu Zrenjaninu sa povećanim cenama iznosi 738 dinara, može se konstatovati da cene ovih usluga zadovoljavaju kriterijum pristupačnih“, navedeno je u dokumentu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari