Zrenjaninska gimnazija otkazala raspravu o suspendovanoj profesorki: Novi optimizam traži poništavanje političke odluke 1Foto: M.P./ Danas

Profesorka Zrenjaninske gimnazije Senka Jankov još uvek čeka odgovor svoje škole na žalbu koju je podnela, nakon što joj je rukovodstvo ove školske ustanove 24. maja saopštilo da je pokrenut postupak njene suspenzije.

Suspenzija je usledila jer je, navodno, profesorka sociologije okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ u Google učionicu.

Na pitanje Danas šta se dešava i ima li pomaka u slučaju suspenzije, profesorka Jankov rekla je da se ništa ne dešava.

„Jednostavno tajac. Nema još uvek odgovora na moju žalbu, a trebalo bi da ga bude“, rekla je Senka Jankov.

Danas je povodom toga reagovao Pokret Novi optimizam, u čijem Upravnom odboru je profesorka Jankov član, i upozorio da nadležni Zrenjaninske gimnazije odlažu raspravu u procesu povodom suspenzije profesorke ove škole Senke Jankov.

Istovremeno, Novi optimizam je pozvao da se poništi politički motivisana odluka o suspenziji.

„Nakon pokretanja suspenzije profesorke sociologije u Zrenjaninskoj gimnaziji, Senke Jankov, 23. maja, ova ustanova je dala samo jedno saopštenje za javnost u kome je izjavila da do kraja pravnog procesa neće obaveštavati javnost niti komentarisati i davati izjave. Od tog trenutka mnogo toga nije jasno kako u pogledu procedura, tako i motiva nadležnih škole da donesu odluku o suspenziji profesorke sociologije“, upozorio je Novi optimizam.

Oni podsećaju da je nakon davanja izjave u kojoj profesorka nije prihvatila krivicu, škola bila u obavezi da tu izjavu iznese pred školski odbor koji će je prihvatiti ili odbaciti i time će pravna procedura, koju propisuje Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, biti ispoštovana.

„Dana 12.6.2023. predsednik sindikata u Zrenjaninskoj gimnaziji i advokati Senke Jankov dobijaju dokument kojim se zakazana rasprava u školi, za 12. jun, gde bi se Jankov ovoga puta usmeno izjasnila o svojoj krivici u prisustvu advokata i direktora škole odložena je“, navodi se.

„Postavljamo pitanje kako je rasprava uopšte mogla biti zakazana ako školski odbor nije odlučivao o pismenoj izjavi zaposlene, na koji način škola koja želi da kazni svog zaposlenog zbog kršenja zakona sama ne poštuje pravne procedure, da li rad Zrenjaninske gimnazije uređuje zakon ili direktorova samovolja i nekompetentnost, da li proizvoljno postupanje organa škole podrazumeva da će čast, ugled i obraz zaposlenih biti proizvoljno poštovani“ pitaju iz Novog optimizma.

Zrenjaninska profesorka je suspendovana nakon što je u Zrenjaninu održan protest „Zrenjanin protiv nasilja“, gde je profesorka Senka Jankov održala govor. Suspenzija je usledila jer je profesorka sociologije okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ u Google učionicu.

„Smatramo da se radi o pritisku na neistomišljenike vlasti, usmerenom protiv onih koji društvenim angažovanjem slobodno iznose svoje političke stavove. Odluka protiv profesorke Jankov je svojevrsna osveta zbog njenog angažovanja i učestvovanja na protestima protiv nasilja, ali i u brojnim građanskim akcijama tokom kojih se ona zalaže za podizanje kritičke svesti kod mladih i u društvu uopšte,” saopštio je Novi Optimizam.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari