ŽUC: Povratak u devedesete 1Foto: Pixabay/qimono

Žene u crnom (ŽUC) saopštile su danas da se u najnovijim nastupima poslanika i „u režimskim tabloidima i televizijama“ ponavlja scenario iz devedesetih godina, i da režim koristi opskurne izjave i lažne podatke da bi po ko zna koji put „marginalizovao marginalizovane“, malobrojne nezavisne medije i predstavnike delatnog civilnog društva.

„U skupštinsku proceduru već su ušle izmene važnog zakona kojima se očigledno želi eliminisati, nakaradnim i konfuznim novim propisima, postojanje dve nezavisne TV stanice“, naveo je ŽUC.

Ta organizacija podseća da „po modelu koji je dominirao u vreme saradnje Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja“, oni mediji i organizacije koji su najveći kontrolori vlasti, „paradoksalno bivaju označeni kao glasnogovornici organizovanog kriminala koji je uvek sprega mafije i delova države“.

Istraživački medijski projekat Krik, upozorio je ŽUC, doveden je u vezu sa osumnjičenim za najteža krivična dela Veljkom Belivukom, iako je Krik godinama istraživao upravo veze Belivuka i pripadnika aktuelnog režima u Srbiji.

Uz medije, dodaje ŽUC, „kao po planu, idu i nevladine organizacije, ovog puta Crta i Otvoreni parlament, kojima pojedini narodni poslanici iz vladajuće koalicije, neovlašćeno prečišćavaju račune“.

Žene u crnom upozoravaju da Predlog izmena i dopuna Zakona o elektronskim medijima koji je podneo poslanik Marijan Rističević i koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri, „uz šansu da bude i usvojen, kao osnovni cilj izgleda da ima konačno gušenje“ kablovske televizije N1 i Nova S.

„Ovim predlogom kao da se reciklira zloglasni Zakon o informisanju iz 1998. godine, kada je na čelu Ministarstva informisanja bio Aleksandar Vučić. Prva posledica i cilj bilo je gušenje Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije“, zaključio je ŽUC, uz zahtev institucijama da prestane „progon kritički nastrojene javnosti“ i da se sankcionišu „oni koji nam pripremaju već viđene devedesete“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari