Organizovano skretanje pogleda: Zašto većina medija ignoriše hapšenje sinova Zvezdana Terzića? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Termin medijska pismenost uobičajeno podrazumeva kritičko tumačenje medijskog sadržaja. U Srbiji, međtuim, osim tumačenja onoga što je objavljeno, uvežbano oko može mnogo toga da zaključi i iz onoga što nije objavljeno.

Primera radi – većina medija u Srbiji odlučila je preskoči vest da su sinovi direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića uhapšeni zbog sumnje da su fudbalskom menadžeru naneli teške telesne povrede. Dakle, u situaciji u kojoj poslovna logilka nalaže neprestanu jurnjavu za klikovima, urednici više desetina medija su odlučili da ignorišu vest koja u sebi krije savršenu harmoniju crne hronike, sporta i estrade.

Ovakva koincidencija je malo verovatna i u onim društvima koja još infantilno veruju u postojanje uređivačke autonomije medija.

Kako smo mi ovde prerasli te faze, odusustvo vesti o hapšenju mladih Terzića samo po sebi postaje vest. Vest koja otkriva da klika na vlasti ne želi da šira javnost bude upoznata da je do hapšenja došlo. Što automatski baca senku na dalji tok istrage.

Zašto se skreće pogled od sočne medijske koske, opet, nije teško pogoditi. Zvezdan Terzić je bitan menadžer u korporativnom sistemu upravljanja državom koji je uspostavio Vučić. U suprotnom, ne bi ga Vučić držao sve ove godine na čelu Zvezde u čiju propagandnu težinu se i lično uverio devedesetih. Ipak, politička težina nečijeg oca ne bi smela da bude pravni argument.

Organizovano skretanje pogleda: Zašto većina medija ignoriše hapšenje sinova Zvezdana Terzića? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Imajući u vidu da je tek došlo do hapšenja, istraga može da skrene u više rukavaca. U javnosti su se pominjala dva krivična dela – nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda, ali ko zna kako će kvalifikacija dela izgledati jednom kada i ako dođe do podizanja optužnice. Isto tako, pitanje je ko će sve biti krivično gonjen i za koje delo, pošto svedočenje žrtve sugeriše da tu nisu bila samo trojica uhapšenih.

U tužilaštvu i sudu su svakako svesni koliko je vruć krompir koji im je upao u krilo. Kako će sa njim da se snađu, videće se narednih meseci. Kako ne bi trebalo, idealan primer je maratonski postupak koji se vodio upravo protiv Zvezdana Terzića.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari