beograd obilaznicafoto FoNet/MGSI

Do početka juna biće završena obilaznica oko Beograda od Straževice do Bubanj Potoka i onda će celokupni tranzit biti izmešten iz centra grada, najavio je ovih dana ministar građevinarstva Goran Vesić.

„Predstoji posle da ugovorimo poslednji 31 kilometar od Bubanj potoka do Pančeva, što će obuhvatiti i gradnju drumsko-železničkog mosta na Dunavu kod Vinče“, rekao je Vesić medijima.

Obilaznica oko Beograda gradi se decenijama, a rokove za završetak radova za razne deonice konstantno su pomerani. Tako je i sada.

Vesić je samo ponovio reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pred Novu godinu rekao da bi obilaznica oko Beograda trebalo da bude gotova do 1. juna. Rekao je to u decembru prilikom obilaska radova uz komentar da je “blato, užasno vreme, ali ljudi vredno rade”.

“Moramo da istrajemo na velikim projektima, ova obilaznica mnogo donosi Beogradu i celoj Srbiji“, istakao je tada Vučić na svom Instagram profilu.

Međutim, pre nego što je rok produžen do juna obilaznica je trebalo da bude gotova do marta ove godine.

Tako je, naime, govorio Vučić juna prošle godine na otvaranju jedne od deonica, od petlje do tunela Straževica, duge četiri kilometra.

Ideja o obilaznici oko Beograda, koja bi ceo transportni saobraćaj i velike kamione izmestila iz glavnog grada, postoji još od sedamdesetih godina prošlog veka.

Izgradnja je počela još 1990. a tada je predviđen rok od pet godina da se završi. Devedesetih se nije daleko stiglo, ali se i posle 2000. sa izgradnjom nastavilo u sporom ritmu.

Nedeljnik Vreme je septembra 2008. u tekstu “Daleko je Bubanj Potok” pisao o tome da je izgradnja do tog trenutka napredovala u proseku kilometar godišnje.

“Uz takav tempo gradnje, od Batajnice do Bubanj Potoka bilo bi moguće doći, a da se ne prođe kroz Beograd, tek 2031. godine. Dobra je vest da na gradilištu sad samo pršti, nedavno je uvedena i treća smena i, ako se tako nastavi, već 2011. tranzitni saobraćaj neće više ići preko Gazele”, pisao je nedeljnik Vreme u septembru 2008. godine.

Očigledno je da se nije nastavilo u ritmu u kom sve pršti, a vlast u to vreme, kao i kasnije ponovo je otvarala radove na pojedinim deonicama i odlagala rokove.

Dva meseca posle ovog teksta u Vremenu tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je deo obilaznice od Ostružnice do Ibarske magistrale, nekih 7,7 kilometara, a tada gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je rekao da se radovi nastavljaju i da bi cela obilaznica mogla da bude gotova za 18 meseci.

Ministar infrastrukture tih godina Milutin Mrkonjić govorio je da bi obilaznica trebalo da se završi do kraja 2010, a direkor Puteva Srbije Zoran Drobnjak 2010. rekao da radovi treba da budu gotovi za dve godine.

Onda je došla nova vlast, koja je 2016. sklopila ugovor sa kineskom kompanijom PCCC o izgradnji deonice od Ostružnice do Bubanj Potoka.

Tada ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je dve godine kasnije govorila da bi po planu obilaznica trebalo da bude završena 2020. godine.

Te iste godine, u julu, Aleksandar Vučić je rekao da ćemo imati obilaznicu 2021. godine.

“Mi smo počeli ovo da gradimo pre 28 godina, pre 30 smo najavili da ćemo da izgradimo, sada vam kažem u 2021. imaćemo obilaznicu”, rekao je Vučić jula 2018. prilikom obilaska radova.

Trenutno je 2023, a novi rok za izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz grada je jun ove godine, s tim da onda ostaje da se izgradi još 31 kilometar od Bubanj Potoka do Pančeva.

Postoje tri deonice koje se grade u obilaznica oko Beograda. Prva je na trasi Batajnica-Dobanovci i tu su, uključujući i petlje, radovi završeni.

Druga deonica je od Dobanovaca do Bubanj Potoka i sastoji se od šest sektora, od kojih su neki završeni, poput onog od Dobanovaca do mosta na Savi kod Ostružnice. Završeni su i radovi na samom mostu na Savi, kao i desna traka autoputa od petlje Orlovača do izlaska iz tunela Straževica.

Prema podacima Puteva Srbije, trenutno su u toku radovi na izgradnji leve traka autoputa i leve tunelske cevi tunela Straževica, kao i tunel Straževica-petlja Bubanj Potok, gde su u toku radovi na izgradnji i leve i desne trake autoputa.

Poslednja deonica je od Bubanj Potoka do Pančeva za koju, kako se navodi na sajtu Puteva Srbije, tek predstoje radovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari