Li Mingfoto BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming poručio je da je njegova zemlja spremna da nastavi aktivno učešće u podržavanju ekonomskog i društvenog razvoja Srbije.

U autorskom tekstu za današnje izdanje Politike on je napisao da se nastavljaju zajednički napori sa Srbijom u dalje produbljivanje praktične saradnje u različitim oblastima i da se „na putu ka modernizaciji podiže kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo na još viši nivo“.

Dodao je da je, prema statistici kineske carine, trgovinska razmena sa Srbijom iznosila 4,35 milijardi dolara 2023 godine, što je povećanje od 23,7 odsto u odnosu na godinu ranije.

Osnove kineske ekonomije, dodao je, neprekidno se poboljšavaju i ona ima snažne unutrašnje pokretače i prelazi u fazu visokokvalitetnog razvoja.

„Kineska ekonomija stabilno napreduje, prižajući snažne pokretače svetskoj ekonomiji. U 2023. godini kineski doprinos svetskom ekonomskom rastu bio je 32 odsto i nastavlja da bude najsnažniji motor globalnog ekonomskog rasta“, istakao je Li Ming.

Kina je 2023. godine bila država sa najviše izvezenih automobila u svetu, dodao je, a na prvom mestu je i po količini ljudskih resursa i talenata i istraživača u nauci i tehnologiji.

„Uprkos tome što nas neke zemlje ‘guše’ u razvoju visokih tehnologija, u Kini se ipak nove tehnologije kao što su računarstvo u „oblaku“ (klaudu) i veštačka inteligencija, brzo primenjuju, a stalno se pojavljuju nekii novi proizvodi i novi oblici poslovanja, kao što su inteligentni terminali, roboti i onlajn medicinske usluga“, navodi ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari