Antić: Od značaja bilo bi kada bi deonica gasovoda Turski tok prošla trasom Srbije 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Eneregetika nije više samo ekonomija, to je geopolitičko pitanje „par ekselans“, ocenio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i dodao da bi bilo od ogromnog značaja kada bi deonica gasovoda Turski tok prošla trasom Srbije, od Bugarske, ka Mađarskoj i Austriji.

Antić je, na otvaranju konferencije o energetskoj bezbednosti Evroazijskog prostora u Skupštini Srbije, predočio da je Srbija pokrenula snažan investicioni poduhvat kako bi nadomestila skoro 30 godina izostanka ulaganja u sektor energetike. Gradimo oko 1.000 megavata u elektroenergetskom sektoru, a 70 odsto je iz obnovljivih izvora, energije vetra, solarene, biomase, geotermalnih izvora, nešto u hidrosektoru, rekao je Antić.

Ulažemo u zaštitu životne sredine, jer smo u najvećoj meri oslonjeni na ugalj, dodao je Antić i naglasio da se radi i na modernizaciji naftne prerade, pre svega u rafineriji Pančevo, gde NIS investira oko 300 miliona evra.

Antić je rekao da se radi i gasna interkonekcija sa Bugarskom, na deonici Niš-Dimitrovgrad-Sofija, a da bi od ogromnog značaja bilo kada bi i deonica Turskog toka prošla kroz region.

U novembru se očekuje završavanje postavljanja cevi ispod Crnog mora, od Rusije ka Turskoj, a prilika bi bila za region kada bi se otvorila mogućnost da od 10 do 15 milijardi kubnih metara gasa prođe iz Bugraske, Srbijom do Mađarske i Austrije, rekao je Antić i istakao da Srbija tome pridaje veliku pažnju. Mi u tom procesu nismo samo, niti smo ključni, napomenuo je Antić.

Antić je ocenio da je Srbija posle decenija sankcija, ratova i bombardovanja ušla u period fiskalne i političke stabilizacije i industrijskog rasta.

Prema njegovim rečima, u šest meseci 2018. godine ostvaren je rast od 4,8 odsto BDP, a politika Vlade Srbije daje rezultate. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocenio je da energetska bezbednost danas kreira mnoge spoljnopolitičke odluke i poteze. On je najavio da će se učesnicima sutra, drugog dana konferencije, obratiti i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, jer je to ministarstvo jedan od organizatora skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari