Antić: U Srbiji 12 odsto više zaposlenih u rudarskom sektoru nego u 2019. 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav (arhiva)

Rudarski sektor Srbije jedna je od okosnica domaće privrede, sa velikim potencijalom za veće investicije, a u njemu trenutno radi oko 29.000 ljudi, što je 11,9 odsto više nego u istiom periodu 2019. godine, izjavio je danas, povodom Dana rudara, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je svim rudarima i zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije čestitao Dan rudara i najavio dalju podršku države, pre svega u unapredjenju njihove bezbednosti i zaštite na radu, navedeno je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

„Srbija je već godinama lider u ovom delu Evrope kada je reč o privlačenju stranih investicija, a rudarski sektor je u tom pogledu nezaobilazan. Država je u proteklom periodu veoma jasno pokazala da brine o rudarskom sektoru, pre svega o njegovoj modernizaciji, neprestanom unapredjenju ekoloških standarda i zaštite na radu, ali istovremeno i o njegovim razvojnim i tržišnim potencijalima“, rekao je Antić.

Istakao je da su kapaciteti Srbije takvi da daju za pravo da u rudarskom sektoru „mogu da se očekuju još veće investicije, otvaranje novih i modernizacija postojećih rudnika, dodatna istraživanja i eksploatacija, što sve znači nova radna mesta, viši standard zaposlenih i još bolji uslovi za rad“.

Ukazao je da će država nastaviti da se domaćinski i odgovorno odnosi prema svojim rudnim resursima, jer u njima vidi ogroman potencijal za svoj ukupni razvoj.

„Imamo velika očekivanja od investicija u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika ‘Čukaru Peki’ i rudnika ‘Jadar’, ukupno oko tri milijarde dolara u narednih nekoliko godina, što će podići naš rudarski sektor na još viši nivo. Pored toga, intenzivno se radi i na geološkim istraživanjima na području Bora, Resavice, u Timočkom kompleksu, naravno i u našim velikim ugljenokopima u Кolubari i Кostolcu“, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, rudarstvo je strateška grana Srbije i njegov značaj nije samo u novim milionima tona iskopane i preradjene rude, već i u tome što njegov rast podiže ekonomiju i standard čitavih regiona u zemlji.

„Želimo da naša rudarska područja, poput istočne i zapadne Srbije budu regioni u kojima mladi ljudi ostaju da rade, zasnivaju svoje porodice i udobno žive u čistoj i zdravoj okolini, i zato ulažemo veliki trud i novac da osiguramo takve uslove. Mnogo toga smo već uradili, mnogi novi poslovi su započeti, a još više je pred nama“, naglasio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari