ASNS: Vlada Srbije da preduzme mere radi zaštite radnika i da se kazne odgovorni 1Foto: Srbija Ziđin koper

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je danas da od Vlade Srbije traži da, posle niza nesreća u kojima su radnici, obavljajući svoje poslove izgubili živote ili postali osakaćeni, preduzme sve mere da bi se to predupredilo, a odgovorni se primerno kaznili.

„Pad stene i teško povređivanje radnika Ziđina je još jedan u nizu tragičnih dešavanja u našim fabrikama i to posle Lučana, Krušika, Trajala i Magne„, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je da radnici tuđom greškom i neodgovornim postupcima gube živote i postaju invalidi, a zataškavaju se i prolaze bez ikakve sankcije svesne greške, bezobzirnost u trci za profitom, a posebno servilnost i nepostupanje nadležnih državnih organa naročito inspekcija za rad.

ASNS, kako je navedeno, godinama upozorava Vladu i nadležna ministarstva da u velikom broju kompanija radnici poslove obavljaju u rizičnim i nebezbednim uslovima i bez adekvatne zaštitne opreme.

Od Vlade, a posebno ministra za rad Nikole Selakovića, sindikat zahteva da „konačno pažnju posvete i radnicima, njihovom položaju, naročito u stranim kompanijama“.

„Posebno upozoravamo na postupanje inspekcije rada i zahtevamo ili da inspekcija rada radi posao za koji je osnovana, a to je – da podsetimo – zaštita zakonom garantovanih prava radnika, zaštita njihovog zdravlja i, sve češće, zaštita njihovih života, ili je treba ukinuti i ovlašćenja koja joj poverila država u zaštiti zakona i radnika, preneti na drugi organ“, naveo je ASNS.

Taj sindikat zahteva od nadležnih državnih organa da se slučajevi teške povrede radnika Ziđina, smrt mladića od 18 godina i teško ranjavanje devojke sličnih godina sa posledicama koje će nositi i lečiti čitavog života, koji su stradali u Trajalu, kao i ponovljeni slučajevi trovanja radnika Magne, urgentno istraže i da javnost bude istinito i potpuno obaveštena o nalazima.

„Posebno zahtevamo da se svi odgovorni primerno kazne, kao primer i opomena svima koji zarad kvazi-‘viših interesa’ zboravljaju da su ljudski životi važniji i vredniji od profita“, naveo je ASNS.

Upozorio je da moraju da prestanu „neshvatljivo tolerisanje i servilnost prema stranim poslodavcima koji masovno krše zakon, bez ikakvih posledica“.

ASNS podseća da već u 2. Članu Zakona o radu stoji da se on primenjuje na sve poslodavce, „pa i na državne miljenike – strane kompanije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari